Mainos
Mainos

Asiantuntija: Suomi ei jäisi nytkään yksin

Maanpuolustuskorkeakoulussa strategian ja turvallisuuspolitiikan dosenttina toimiva Arto Nokkala pitää MTV Uutisten kyselyn tuloksia mielenkiintoisina. 78 prosenttia kyselyyn vastaajista ei uskonut Suomen pystyvän puolustautumaan yksin, jos Venäjä hyökkäisi. 

MTV:n Uutislivessä vieraillut Nokkala jarruttelee innokkaimpia kyselyn tulkintoja. Hän muistuttaa, että vastauksiin vaikuttaa muun muassa se, mitä vastaajat ymmärtävät yksin jäämisellä.

– Eihän Suomi nykytilanteesskaan olisi yksin. Kyllähän moni muu olisi puolustautumassa Suomen kanssa, hän arvioi.  

Suomen jääminen yksin Talvisodan aikaan lyö edelleen leimansa suomalaisten asenteisiin. Nokkala pitää kuitenkin Suomen nykyistä tilannetta ja asemaa hyvin erilaisena kuin mitä se oli 30- ja 40-luvulla.

– Kyllähän Talvisodan henki oli silloin hyvin tärkeä, mutta ettei jää väärää kuvaa: Talvisota-skenaario eli se, on erittäin epätodennäköinen, hän korostaa.

MTV:n kyselyssä selvitettiin mielipidettä myös siitä, mistä Suomi saisi apua mahdollisen hyökkäyksen sattuessa. Vastaajista 84 prosenttia uskoo EU:n auttavan. Naton apuu luottaa 55 prosenttia.

Kansalliset intressit voivat yllättää

Nokkala uskoo EU:n ja Naton avun riippuvan siitä, missä vaiheessa kriisiä ollaan.

– Siinä tilanteessa, kun tarvitaan puolustuskyvyn uskottavuutta, silloin Nato kohdistaa kaikkein eniten huomiotaan omiin jäseniin ja pyrkii lisäämään pelotetta. Nyt on esimerkiksi Balttian maiden ilmavalvontaa lisätty ja tuettu, Nokkala selittää.

Kriisin aikaan taas ratkaisisivat enemmän kansalliset edut.

– Silloin saattaisi tulla yllätyksiä, mitä Euroopan unioni oikeasti tukee ja mitä Nato-maat tukevat, koska silloin asioita katsotaan vahvemmin kansallisten intressien kautta, Nokkala arvioi.

Nokkala on huolissaan viime vuosien puolustusmäärärahojen supistuksista, mutta uskoo, että suunta ehditään vielä kääntää. 

– Meillä on uhkaamassa tietynlainen vaara joutua kaltevalle pinnalle näitten voimavarojen suhteen, mutta vielä ei ole peli menetetty. Ensi vuonna valittavalla eduskunnallla on vielä täydet mahdollisuudet antaa riittäviä voimavaroja, Nokkala pohtii.

Kaikken olennaisin kysymys on Nokkalan mielestä kuitenkin Suomen harjoittama turvallisuuspolitiikka.

– Olennaista on se, että harjoitetaan sellaista turvallisuuspolitiikkaa, ettei jouduta Venäjän kanssa konfliktiin, Nokkala arvioi.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot