Mainos

Asiantuntija: Unohda aikaraja netissä - vahdi, missä lapsi surffaa

Lähes kaikki vanhemmat rajoittavat viihdemedian eli älypuhelinten, tietokoneen ja pelikonsolin käyttöä jollakin tavoin. Asiantuntija pitää aikarajoitteita vanhanaikaisina. Ajan sijasta pitäisi vahtia, mitä lapsi sillä ajalla tekee.

Operaattoreiden tarjoamien datapakettien ja estopalveluiden lisäksi, vanhemmat rajoittavat viihdemediaan käytettävää aikaa. Alle kouluikäisillä ja alakoululaisilla aikarajoja ei juurikaan aseteta, mutta murrosiän kynnyksellä tapahtuu käänne, ilmenee MTV:n uutisten teettämästä kyselystä.

Tämä selittynee sillä, että kaikkein nuorimpien lasten arkea rytmittävät perheen arkirutiinit. Murrosikäisten lasten kohdalla rajat ovat huomattavasti tiukemmat. 16-17-vuotiaiden lasten vanhemmista jo lähes kaikki, 98 prosenttia, rajoittavat median käyttöä.

13-15-vuotiaiden vanhemmista reilu kolmannes, 39 prosenttia, rajoittaa käytön alle puolesta tunnista kahteen, ja 16-17-vuotiailla yli puolet, 59 prosenttia, pitää korkeintaan kahden tunnin aikaa kohtuullisena. Yli kahden tunnin käyttöä puoltaa puolet vanhemmista 13-15 -vuotiaiden keskuudessa.

Vain muutama prosentti vanhemmista, ei osaa sanoa, mikä olisi sopiva aika. Mannerheimin Lastensuojeluliiton erityissuunnittelija pitää aikarajoitteita vanhanaikaisina.

Huomioitava ikätaso ja temperamentti

– Vanhemmille on jäsentynyt jotenkin sellainen ymmärrys siitä, että lapsen mediakäytön ajan ja keston rajoittaminen on se, josta lähdetään liikkeelle. Jotenkin toivoisi, että sitä keskustelua voitaisiin laventaa siihen suuntaan, mitä lapsi netissä tekee ja mitä kännykällä tehdään. Millaisia asioita lapsi tekee, eikä niin, että aika on ainoa mittari sille, millä sitä lapsen mediakäyttöä seurataan, sanoo erityissuunnittelija Satu Valkonen.

Valkosen mielestä tärkeintä olisi, että vanhemmat ovat tietoisia siitä, mitä lapset netissä tekevät ja minkälaisia sisältöjä käyttävät.

– Pitäisi kiinnittää huomiota siihen, ovatko ne ikätasolle ja lapsen temperamentille soveltuvia. Ja ovatko nämä sovellukset sellaisia, joissa lapset viihtyvät ja voivat oppia, sanoo Valkonen.

Yhteyden katkaiseminen huolestuttavaa

Osa vanhemmista käyttää nettiyhteyden katkaisua rangaistuksena. Tätä Valkonen pitää huolestuttavana.

– Netin käytön kieltoja rangaistuksena voidaan estää lasta käyttämästä nettiä hyvällä tavalla, esimerkiksi ylläpitää sosiaalisia suhteita, harjoittelemasta jotain hyvää asiaa. Netissä on niin paljon myös hyvää, mitä voi tehdä, sanoo Valkonen

Valkonen sanookin, että rajoitteita voi olla liikaa. Rajoitteiden sijasta lasta tulisikin tukea netin oikeanlaisessa käytössä.

– Lapsen kuunteleminen ja lapsen mediakokemusten arvostaminen ovat tärkeitä. Otetaan ne yhteiseen keskusteluun. Kuunnellaan, mitä lapsella on kerrottavanaan ja minkälaisia kokemuksia on. Sitä kautta päästäisiin siihen, että voidaan kertoa vastuullisesta netinkäytöstä ja miten osallistutaan nettimaailmassa erilaisiin asioihin ja miten voidaan edistää omia asioita ja olemaan aktiivisia kansalaisia, Valkonen opastaa.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot