Mainos
Mainos

Asiantuntija uudesta superrokotteesta: Vaikuttaa erittäin lupaavalta

Brittitutkijoiden kehittämä, niin sanottu superrokote vaikuttaa suomalaisasiantuntijan mukaan hyvin lupaavalta.

Infektiotautiopin professori Heikki Peltola Helsingin yliopistosta toteaa, että kaikkiin influenssatyyppeihin toimiva rokote olisi todellinen edistysaskel.

- Sitä, onko tämä läpimurto, on vielä näin aikaisessa vaiheessa hyvin vaikea sanoa. Se toki voi olla sitä. Tällaista rokotettahan on yritetty tehdä jo hyvin pitkän aikaa, kertoo Peltola.

Oxfordin yliopistossa kehitetty uusi rokote eroaa aiemmista hoitomuodoista siinä, että se kohdistuisi erityyppisiin proteiineihin viruksissa.Tällä hetkellä käytössä olevat influenssarokotteet vaikuttavat virusten pinnan proteiineihin. Sen sijaan uusi rokote tähtää influenssaviruksen sisällä olevan proteiinin moukarointiin.

- Se kuulostaa erittäin hyvältä, koska viruksen sisällä olevat proteiinit muuttuvat huomattavasti vähemmän verrattuna näihin niin sanottuihin pintaproteiineihin. Tällainen rokote purisi huomattavasti laajempaan kirjoon influenssaviruksia kuin perinteiset rokotteet, sanoo Peltola.

Peltolan mukaan useisiin influenssatyyppejä vastaan toimiva rokote olisi suuri edistysaskel erityisesti, jos sen hinta saataisiin kohtuulliseksi.

- Olisihan se suuri asia, jos meillä olisi halvempi influenssarokote, joka toimisi useampaa viruskantaa vastaan ja jota ei tarvitsisi uusia aina vuosittain, Peltola pohtii.

Hän muistuttaa, että influenssa on huomattavasti vakavampi tauti kuin mitä monesti ajatellaan.

- A- tai B-influenssasta johtuvat taudit aiheuttavat keskimäärin noin tuhannen ihmisen kuoleman vuosittain Suomessa. Globaalisti taudin aiheuttamia kuolemia on vuosittain puolesta miljoonasta useisiin miljooniin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme