Mainos
Mainos

Asiantuntija: Vasta käyttötarkoitus tekee kemikaalista aseen

Syyriasta pois kuljetetuista kemikaaleista vain osa on sisällissodassa käytettyjä kemiallisia aseita.

Suuri osa lastista on teollisuuskemikaaleja, joita voidaan käyttää kemiallisten aseiden valmistamiseen.  

Suomalaisasiantuntija kertoo, että tavallisestakin teollisuuskemikaalista saa aseen, jos sitä käytetään vahingoittamaan ihmisiä.  

-Tämän määritelmän mukaan kemiallisina aseina voidaan käyttää hyvin suurta määrää kemikaaleja. Esimerkiksi ammoniakkia tai klooria, jotka ovat myös tavallisia teollisuuden kemikaaleja, sanoo Markku Mesilaakso, Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen räjähde- ja suojelutekniikkaosaston johtaja.  

Mesilaakso tarkentaa, että varsinaiset kemialliset aseet ovat taisteluaineita rakenteensa vuoksi.  

-Molekyylin tarkka rakenne ratkaisee. Esimerkiksi hermokaasu sariinin rakenteesta johtuu sen vaikutus elimistössä olevaan entsyymiin, jonka toiminta estyy. Sariini toimii kuin oikein lovitettu avain, joka sulkee lukon.  

Kemiallisen aseen kieltosopimus sisältää kolme listaa, joissa on lueteltu kielletyt kemikaalit. Syyriassa käytetty sariinikaasu lukeutuu kiellettyjen taisteluaineiden listaan.   

Kieltosopimukseen on liittynyt 190 maata, Syyria mukaan lukien. Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW valvoo maailmanlaajuisesti sopimuksen noudattamista.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme