Mainos

Asiantuntija: Venäläisten maakaupat televerkon havittelua

Venäläiset saattavat valmistautua oman verkon rakentamiseen hankkiessaan maata Suomen tele- ja tietoliikennemastojen läheltä, arvioi liikenne- ja viestintäministeriön viestintäneuvos Antti Kohtala.

Suomessa verkkotoimiluvat ovat vapautumassa kansainvälisen huutokaupan kohteiksi. Liikenne- ja viestintäministeriössä uskotaan, että maanhankinta strategisesti tärkeiden mastojen viereltä liittyy juuri tähän.

-Tähtäimessä voivat olla verkkotoimiluvat, jotka tulevaisuudessa huutokaupataan eniten tarjoavalle, sanoo viestintäneuvos Kohtala.

Jos toimiluvan saa, nykyisten mastojen läheltä hankitut tontit mahdollistavat viestintäneuvoksen mukaan nopean, kilpailijoista riippumattoman ja edullisen infrastruktuurin pystyttämisen.

-Mastot ovat yleensä parhailla paikoilla. Silloin siinä tietysti on suunniteltu, että jos haetaan Suomesta verkkolupa, niin sitten rakennetaan tontille masto. Tontin hankkiminen ja rakennuslupien hankkiminen kestävät kauan. Jos on varma, että rahat riittävät toimiluvan ostamiseen, niin tontin myötä osa infrastruktuuria on jo olemassa.

Maata Pirkanmaalta Sastamalan Ellivuoresta sekä Keski-Suomesta Saarijärveltä hankkinut venäläistaustainen Silta Solutions -yhtiö on aiemmin toiminut teleliiketoiminnassa. Yhtiötä lähellä oleva Cubio Network haki vuonna 2005 Suomesta toimilupaa digitaaliselle matkaviestintäverkolle. Liikenne- ja viestintäministeriö ei myöntänyt lupaa, koska suunnitelmia pidettiin epäuskottavina.Cubio valitti asiasta tuloksetta myös Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Liikenne- ja viestintäministeriössä valmisteltu huutokauppapykälä on tarkoitus viedä eduskuntaan vielä ennen kesää. Ensimmäinen taajuus huutokaupattaisiin siinä tapauksessa kokeilumielessä vielä tämän vuoden puolella.

Verkkotoimiluvat on Kohtalan mukaan pakko vapauttaa kansainvälisen kaupan kohteiksi, koska muissakin Euroopan maissa toimitaan jo niin.

-Suomi ja Portugali ovat ainoat EU.n jäsenvaltiot, jotka eivät huutokauppaa verkkotoimilupiaan. Meidänkin on tähän käytäntöön mentävä ellemme halua, että Bryssel päättää toimiluvista alueellamme, kertoo Kohtala.

Verkkotoimilupien vapautuminen huutokaupan kohteiksi lisää painetta taata viestintäjärjestelmien turvallisuus ja toimintavarmuus kaikissa olosuhteissa. Liikenne- ja viestintäministeriö asetti kuukausi sitten työryhmän selvittämään yhteiskunnan kannalta elintärkeiden televerkkojen turvallisuutta ja huoltovarmuutta.

Lue myös:

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot