Mainos
Mainos

Asiantuntija: Viron harjoitus normaalia toimintaa

Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettaja ei näe mitään merkillistä siinä, että llmavoimat harjoittelisi Yhdysvaltain lento-osaston kanssa Virossa keväällä. 

– Kyseessä on meidän normaali toimintamme, jota on harrastettu jo pitemmän aikaa, everstiluutnantti Pasi Tammi sanoi STT:lle puhelimitse.

– Tämä HS:n otsikoihin noussut harjoitus liittyy Baltian ilmatilan valvontaan. Sehän on meidän näkökulmastamme samantyyppistä, kuin mitä on harjoitettu jo vuosikausia tuolla Lapissa Ruotsin ja Norjan kanssa. Nyt tätä etelän suuntaa on myös alettu lisäämään harjoitustoiminnassa. 

Tammen mukaan tällainen harjoittelu on suosittua, koska se on verrattain halpaa. 

– Jos lennetään Suomesta, eikä lentokoneita, lentokonetekniikkaa, varaosia tai huoltojärjestelmää tarvitse siirtää valtakunnan ulkopuolelle, ja toimitaan meidän normaaleista tukikohdistamme, niin silloin se on luonnollisestikin halvempaa. Tarvitsee vain lentää lentomatka sinne ilmatilaan, eikä viedä isoa porukkaa ulkomaille, joka aiheuttaisi tietysti kustannuksia.  

Tammen mukaan päätös siitä, missä Ilmavoimat harjoittelee, kuuluu poliitikoille.  
– Me osallistumme vain niihin harjoituksiin, joista on olemassa poliittinen päätös. Jos päätös on jokin muu kuin utvassa (ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta) esitetty, niin sittenhän me mennään sen mukaan, ei se meille mikään ongelma ole.  

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei halunnut kommentoida asiaa STT:lle.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme