Mainos
Mainos

Asiantuntijat: Aseiden ihannointi voi paljastaa koulusurmaajan

Koulusurmien tekijöillä on selviä yhteisiä tunnusmerkkejä, sanovat turvallisuusuhka-asiantuntijat. Tällaisia tekoja hautovat olisi asiantuntijoiden mukaan usein mahdollista tunnistaa jo ennen kuin he ryhtyvät ajatuksista tekoihin.

Tunnistamiseen on maailmalla kehitetty työkaluja, jotka voitaisiin ottaa käyttöön Suomessakin. Vaarallisuusarviot ja uhka-analyysit olivat esillä alan ammattilaisten yhdistyksen AETAP:n kokouksessa loppuviikosta Helsingissä.

Arvioissa kiinnitetään huomiota muun muassa käyttäytymisen muutoksiin, väkivallasta puhumiseen ja aseinnostukseen. Näihin liittyvät läheisesti henkilön hyvinvoinnin historia, häntä koskettavat järkyttävät tapahtumat ja mielenterveys.

- Psykiatrisella puolella mittareita uhka-analyysejä varten on useita, mutta muilta viranomaisilta niitä meiltä puuttuu, korostaa yhdistyksen hallituksen jäsen, turvallisuuskouluttaja Totti Karpela.

Esteenä ulkomaisen mallin tuomiselle Suomeen hänen mukaansa on esimerkiksi se, että nämä analyysit ovat edelleen vieraskielisiä. Toisaalta ihmisen käyttäytymistä ei voi armuudella ennustaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme