Mainos
Mainos

Asiantuntijat erimielisiä Saksan ydinvoimapäätöksen seurauksista

Suomalaisasiantuntijat ovat erimielisiä Saksan ydinvoima-päätöksen vaikutuksista päästöihin ja sähkön hintaan. Saksa sulkee viimeisetkin ydinvoimalansa vuonna 2022.

Energiateollisuus arvioi eilen, että ratkaisu nostaa ennen pitkää sähkön hintaa myös Suomessa.

Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Esa Härmälän mukaan Saksan päätös vetää sekä kuluttajat että sähköä käyttävän teollisuuden tiukille. Päästöt lisääntyvät ja samalla hinta nousee.

– Vaikka Saksa onnistuisi korvaamaan puolet sähkövajeesta uusiutuvilla energiavaroilla – mikä on sinänsä äärimmäisen kunnianhimoinen tavoite – silti Saksa lisää päästöjä noin Suomen kokonaispäästöjen verran eli 60-70 miljoonaa tonnia, sanoo Härmälä.

– Tämän verran he joutuvat yhteiseltä eurooppalaiselta markkinalta ostamaan lisää päästöoikeuksia, ja silloin hintaan tulee kova paine, sanoo Härmälä.

Professori Peter Lund Aalto-yliopistosta ei usko, että Saksan ydinvoimapäätös yksin vaikuttaa sähkön hinnan nousuun Euroopassa.

– Taustalla on Euroopan sähkömarkkinoiden yhdentyminen. Puhutaan yhteisistä eurooppalaisista sähkömarkkinoista, eli valtioiden välistä sähkönsiirtokapasiteettia lisätään. Saksan päätös kiihdyttää tätä kehitystä. Mutta tämä päätös sellaisenaan minusta ei vaikuta suoraan, mutta näin välillisesti eurooppalaisen kehityksen kautta.

Lundin mukaan Saksan päästöt tulevat nousemaan korkeintaan hetkellisesti.

– Saksan hallituksen omassa suunnitelmassa ydinvoiman poistaminen korvataan pääosin uusiutuvalla energialla, mutta myös tehostamalla energian käyttöä. Saattaa olla, että hetkellisesti päästöt nousevat jonkin verran, mutta Saksa pitää kiinni sitoumuksistaan pudottaa päästöjä Euroopan raamien mukaisesti.

– Maakaasun osuus tulee vähän nousemaan, kun saksalaiset rakentavat Nordstream-maakaasuputken Venäjältä Itämeren alitse.

Lund on sitä mieltä, että Suomi voisi seurata Saksan esimerkkiä ja lopettaa ydinvoiman lisärakentamisen. Hänen mukaansa Suomi ei tarvitse edes niitä kahta uutta ydinvoimalaa, joille lupa on jo myönnetty.

– Meiltä löytyy riittävästi uusiutuvan energialähteiden potentiaalia eli bioenergiaa eri muodoissaan. Löytyy myös tuulivoimaa, eli voisimme korvata kaksi rakennuslupaa, jos niin halutaan.

– Juuri poliittinen tahto on meillä iso kysymys. Sitä ei ole löytynyt, vaan ollaan sitä mieltä, että ydinvoima on se ainoa vaihtoehto tässä asiassa, sanoi Lund Huomenta Suomen haastattelussa.

(MTV3)

Katso Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Esa Härmälän haastattelu: (Huomenta Suomi 31.5.2011)

Katso professori Peter Lundin haastattelu: (Huomenta Suomi 31.5.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme