Mainos
Mainos

Asiantuntijat: Helteet voimistuvat tulevaisuudessa – pakkaset heikkenevät

Suomen säätä ovat viime vuosina leimanneet ääri-ilmiöt. Kesäisin on saatu nauttia pitkistä ja kuumista hellejaksoista, kun taas talvisin on pyryttänyt sankkoja määriä lunta, pakkasen laskiessa ennätyskylmiin lukemiin. Forecan meteorologi Joanna Rinne kertoo, että iso osa Suomen kesähelteistä ja talvipakkasista tulee idän suunnalta.

– Siellä ei ole merta vaikuttamassa lämpötiloihin, ja kun mantereella joko lämmennyt tai viilennyt ilma tulee tänne Suomeen, tuntuu se näinä äärellisiksi koettavina lämpötiloina. Myös erilaiset sateet liittyvät aika usein näihin liikkuviin säähäiriöihin, joista tulee erilaisia sääilmiöitä.

Idän lisäksi sään ääri-ilmiöihin vaikuttaa ainakin myös ilmastonmuutos.

– Ilmastonmuutos on ainakin yksi olemassa oleva syy, josta tutkijat ovat pohtineet, että se hyvin todennäköisesti lisää ääri-ilmiöitä. Ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet tilastoissa juuri sellaisella tavalla kuin mitä tutkijat ovat ilmastonmuutoksen vaikutuksista ennustaneet, sanoo Rinne.

Meteorologian dosentti Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta uskoo, että osa ääri-ilmiöistä tulee tulevaisuudessa voimistumaan juuri ilmastonmuutokseen liittyvän kytköksen vuoksi.

– Selvimmin voidaan odottaa voimistuvan itse lämpötilaan liittyvät ääri-ilmiöt. Sitä kautta kovimmat helteet voimistuvat ja kovimmat pakkaset taas heikkenevät. Toisaalta lämpötilojen nousuun vaikuttaa myös se, että meillä on entistä enemmän vesihöyryä ilmassa, joka suosii voimakkaampien kuuro- ja ukkospilvien syntyä ja siten myös voimakkaampia rankkasateita.

Köyhät maat alttiita ääri-ilmiöille

Sään ääri-ilmiöille ovat erityisen herkkiä tropiikin alueen maat. Näissä maissa nyky-ilmastonkin ääri-ilmiöt ovat paljon rajumpia kuin Suomessa, koska ilmakehä on näissä maissa lämmin ja kostea jo luonnostaan. Myös varautumismahdollisuudet ja taloudellinen tilanne ääri-ilmiöihin sopeutumiseen ovat tropiikin alueella heikkoja.

– Klassinen esimerkki on Bangladesh, joka on varmasti pahimmasta päästä. Siellä on hyvin alava rannikko, jossa esiintyy trooppisia pyörremyrskyjä. Pyörremyrskyihin liittyy tulva-aaltoja, jotka sitten pahimmillaan peittävät suuren osan maan pinta-alasta. Bangladeshissa esiintyy myös ukkosmyrskyihin liittyen hyvin tuhoisia tornadoja, kertoo Räisänen.

Ääri-ilmiöiden ennustaminen on meteorologi Joanna Rinteen mukaan vaikeaa. Sen verran Suomen ilmaston muuttumisesta Rinne kuitenkin pystyy sanomaan, että se on hänen mukaansa lämpenemässä.

Myös Meteorologian dosentti Jouni Räisänen uskoo, että tulevaisuudessa Suomen talvet ovat keskimäärin leudompia ja vähälumisempia viime talvista huolimatta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme