Mainos
Mainos

Asiantuntijat: Köyhimpien asemaa kohennettava

Työryhmän mukaan köyhimmät eivät pääse osalliseksi talouskasvusta ilman heihin kohdistuvaa korjausohjelmaa.

Asiantuntijaryhmä esittää reippaita korjaustoimia köyhimpien asemaan ja vanhusten hoidon turvaamiseksi. Stakesin työryhmä korottaisi muun muassa työttömyysturvan vähimmäistasoa kahdella eurolla päivässä, jotta tarve toimeentuloturvaan vähenisi. Kunnallisverotuksessa taas verotettavan tulon alarajaa nostettaisiin.

Työryhmän sosiaalijaoston puheenjohtaja Matti Heikkilä sanoo, että köyhimmät eivät pääse osalliseksi talouskasvusta ilman erillistä korjausohjelmaa. Tästä syystä sosiaalipolitiikan ja oikeustieteen asiantuntijat kokosivat hallituskauden mittaisen ohjelmaluonnoksen. Stakesin työryhmän mielestä Suomessa on hyvät taloudelliset edellytykset hyvinvointipolitiikalle.

Asiantuntijoiden mukaan kaikkein huonoimmassa asemassa tai suurimmassa hädässä oleviin kuuluvat muun muassa lastensuojelua tarvitsevat, asunnottomat sekä akuuttia päihdehuoltoa ja toimeentulotukea tarvitsevat. Työryhmä on huolissaan varsinkin moniongelmaisista ihmisistä, jotka saavat apua hyvin eri tavoin eri kunnissa.

Sosiaalipalvelujen saamisesta voisi määrätä sosiaalitakuulla. Oikeusjaoston puheenjohtajan Pentti Arajärven mukaan takuussa määriteltäisiin aika, jolloin yhteydenoton jälkeen arvioitaisiin palvelujen tarve. Palvelun saamiselle olisi myös oma määräaikansa.

Kirja nimeltä Oikeus ja kohtuus-arvioita ja ehdotuksia yksityisestä ja julkisesta hyvinvointivastuusta julkaistiin tänään Helsingissä. Raportti liittyy Stakesin hankkeeseen nimeltä Hyvinvointivaltion rajat.

Tukea lapsiperheille

Köyhiä lapsiperheitä ja yksinhuoltajia auttaisi se, että osaa lapsilisästä ei laskettaisi toimeentulotukeen. Kotihoidontukea taas voisi muuttaa siten, että lasta kotona hoitava vanhempi voisi tehdä osa-aikatöitä. Nykyisin kotihoidontuella pisimpään ovat usein naiset, joilla on lyhyt koulutus ja pienet tulot. Osa-aikatyö voisi ehkäistä äitien syrjäytymistä työmarkkinoilta.

Ryhmä lisäisi myös mahdollisuuksia yhdistää pienimpiä palkkatuloja ja sosiaaliturvaa. Ryhmä uskoo, että palkkatuen avulla kymmenet tuhannet työnhakijat saisivat mahdollisuuden työntekoon niin kutsutuilla välityömarkkinoilla.

Asiantuntijat toivovat myös avointa keskustelua ansiosidonnaisen päivärahan, vähimmäispäivärahan ja työmarkkinatuen sidoksien purkamisesta.

Hoivarahastosta tasausapua

Kansan ikääntymisen takia hoivan tarve kasvaa ja kustannukset kasvavat. Asiantuntijaryhmä esittää keskusteltavaksi mahdollisuutta hoivarahastoon, jolla varauduttaisiin kustannusten nousuun. Pentti Arajärven mukaan rahasto rahoitettaisiin käytännössä veroilla.

- Rahaston varat olisivat korvamerkittyjä sosiaalikustannuksiin, Arajärvi kuvailee.

Työryhmän mielestä maahan tarvittaisiin hoitovapaa, jota voisi käyttää esimerkiksi omien ikääntyneiden vanhempiensa hoitoon. Hoitovapaata voisi käyttää kokopäiväisesti esimerkiksi jalkansa katkaisseen vanhemman auttamiseksi tai syöpäsairaan loppuvaiheen hoitoon. Moni keski-ikäinen taas voisi käyttää mahdollisuutta lyhentää työpäiväänsä hoitaakseen vanhempaansa tai lähisukulaistaan.

Mistä rahat varakkaiden hoitoon?

Raportissa herätellään keskustelua myös varallisuuden vaikutuksesta laitoshoidon maksuihin. Nykyisin omaisuuden tuotto ja eläkkeet vaikuttavat maksuihin, mutta tuottamaton asunto tai metsä taas eivät.

- Ei kenties ole enempää moraalisesti kuin sosiaalipoliittisestikaan oikein, että pitkäaikaishoidossa olevan vanhuksen hoito ja hoiva kustannetaan pääosin verovaroista yhteisvastuun periaatteella, samalla kun hänellä on merkittävää kiinteätä tai muuta omaisuutta, raportissa pohditaan.

Hoitajia liian vähän

Asiantuntijat arvioivat, ettei nykyisissä kustannusmalleissa ole otettu tarpeeksi huomioon dementikkojen määrän kasvua. Keskivaikeasti dementoituneita kansalaisia on nyt 85 000, mutta vuonna 2030 heitä arvioidaan olevan 150 000.

Toinen huomio on se, että laitoshoidossa on vähän työntekijöitä.

- Kiistattoman näytön mukaan henkilömäärä on Suomessa Pohjoismaiden heikoin. Kysymme raportissa, onko tätä vajetta tarkoitus ottaa kiinni? Matti Heikkilä toteaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme