Mainos
Mainos

Asiantuntijat: Metsäteollisuuden innovaatiot myöhässä

Suomi elää parhaillaan valtavaa rakennemuutosta metsäteollisuudessa. Asiantuntijat kuitenkin lohduttivat MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että Suomi elää tulevaisuudessakin metsästä, mutta eri tavalla kuin nykyisin.

Suomalaiset ovat kokeneet suuren muutoksen metsäteollisuudessa ennenkin. Aikoinaan mäntytervan vienti Eurooppaan loppui, kun laivoja ryhdyttiin rakentamaan metallista tai teräksestä. Suomalaista tervaa ei enää tarvittu.

- Sitten siirryttiin lankarulliiin ja siitä lankkuihin. Eihän paperiteollisuus ole ollut metsäteollisuuden selkäranka kuin muutamia vuosikymmeniä. Jos ajattelee tervanpolttajia, niin heillä oli huomattavasti huonommat eväät pärjätä muutoksessa, kuin mitä meillä on tänä päivänä, toteaa KCL Keskuslaboratorion toimitusjohtaja Kaarlo Niskanen.

Historia toistaa tunnetusti itseään. Suomalainen metsäteollisuus voi olla muutaman kymmenen vuoden kuluttua ihan muuta kuin paperiteollisuutta, etenkin energia-asioiden tiedetään nousevan vahvasti esille.

- Puhutaan bioenergiasta ja biopolttoaineista, jotka tulevat varmasti ensimmäisenä vastaan. Puun raaka-aineet ja varsinkin jäätteet voidaan muuttaa esimerkiksi biodieseliksi, sanoo Metsäklusterin tutkimusjohtaja Lars Gädda.

Gäddan mielestä muutoksen kourissa kamppailevan metsäteollisuuden tulisi olla nykyistä valmiimpi etsimään uusia tuotannonaloja. Hän toivoo, että uudet innovaatiot olisivat käynnissä jo viiden vuoden sisällä, sillä Suomella on jo kiire.

- Iso teollisuus vaatii aikansa käynnistyäkseen. Markkinat ovat olemassa ja toimenpiteiden tulisi olla jo käynnissä. Me olemme myöhässä.

Metsäklusterin toimitusjohtajan mielestä hidas reagointi johtuu siitä, että menestyksekkääksi koettu teollisuuskonsepti on jähmettänyt metsäteollisuuden. Ruohonjuuritason työtä ei olla tohdittu tehdä ja uusien innovaatioiden hakeminen on ollut jähmeää. Samoilla linjoilla on KCL Keskuslaboratorion Kaarlo Niskanen.

- Suomessa yhteen hiileen puhaltaminen on ollut vahvuus, mutta näissä murroskohdissa tarvittaisiin kenties enemmän laajakatseisuutta, Niskanen uskoo.

Kumpikin asiantuntija tietää, että Suomen tärkeää vientituotetta paperia voidaan kehittää vieläkin merkittävämmäksi materiaaliksi. Tässä astuu huipputeknologia mukaan kuvaan.

- Voidaan merkittävästi vielä vähentää raaka-aineita ja energiakustannuksia esim. nanoteknologian tehokkaamn hyödyntämisen kautta, Niskanen sanoo.

Gädda uskoo ns. älykkäisen tuotepakkausten tulevaisuuteen. Paperiin voidaan painaa elektroniikan ja optiikan osia, jotka kertovat laajemmin muun muassa tuotteen alkuperästä, laadusta ja käytöstä. Tämä on tärkeää erityisesti tuotepakkauksissa, joissa painopintaa ei ole paljon, mutta informaatiota olisi kerrottavana sitäkin enemmän.

- Voitaisiin painaa älykkyyttä paperille, jonka kautta ihmiset voisivat saada enemmän informaatiota. Esimerkiksi allergikko voisi nähdä suoraan tuotepakkauksesta, sopiiko tuote hänelle vai ei.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme