Mainos
Mainos

Asiantuntijat: Talous Obaman koetinkivi

Suomalaisasiantuntijat pitävät Yhdysvaltain taloustilanteen kehittymistä Barack Obaman tulevan hallinnon koetinkivenä.

EU-asiantuntijan, Centrum Balticum -keskuksen johtajan Esko Antolan mielestä EU:lla olisi nyt mahdollisuus osoittaa johtajuutta transatlanttisissa suhteissa.

- Vallanvaihto osuu erikoiseen aikaan, jolloin myös EU on kriisissä. EU saa pian uuden parlamentin ja komission. Obama on kirjoittamaton lehti eikä Eurooppa-suhde välttämättä ole hänelle se kaikkein tärkein, Antola pohtii.

Amerikkalaisen kauppakamarin edunvalvonnasta ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Pekka Voutilainen ei usko, että vaalitulos vaikuttaa merkittävästi kauppasuhteisiin, vaikka Obama kampanjassaan protektionistisilta tuntuvia puheita viljelikin.

- Uuden kongressin rooli korostuu. Obamalta voi odottaa talouselvytyspakettia, jonka sisältöön vaikuttaa paljon tilanne tammikuussa vallanvaihdon aikaan, Voutilainen sanoo.

Yhdysvalloissa kiirehditään omaa päästökauppajärjestelmää. Obaman odotetaan hakevan johtavaa roolia laajemminkin ilmastokysymyksissä.

Ongelmana on aikataulu: YK:n ilmastohuippukokous Kööpenhaminassa on jo vuoden kuluttua.

- Aikaa valmisteluun jää vähän. Kööpenhaminan onnistumisen suhteen ollaankin skeptisiä, Voutilainen kertoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme