Mainos

Asiantuntijat: Tätä nuoret vanhemmiltaan haluavat

Vanhempien ja lasten yhteinen aika nousi suurimmaksi puutteeksi, kun SuomiAreenassa pohdittiin tänään iltapäivällä kasvatuksen ongelmakohtia.

Filosofian tohtori Tomi Kiilakoski Nuorisotutkimusseurasta totesi, etteivät vanhemmat voi pysyä kärryillä nuorten maailmassa tapahtuvista asioista, mikäli he eivät vietä aikaa heidän kanssaan.

– Nuoret eivät ole erilaisempia kuin aiemminkaan, mutta maailma heidän ympärillään on muuttunut ja muutoksen tahti on edelleen aika hurjaa. Vanhempien pitäisi entistä enemmän osata kuunnella, kysyä ja elää nuorten kanssa, ihmetellä maailmaa heidän kanssaan, sanoo Kiilakoski.

Professori Marja-Leena Laakso Jyväskylän yliopistosta peräänkuulutti lisäksi sitä, että vanhempien pitäisi entistä paremmin ymmärtää miten vahva merkitys erimerkin voimalla on.

– Se mitä vanhemmat tekevät tai jättävät tekemättä, miten he ovat tai eivät ole ja millaista mallia he näyttävät, niin se on kaikki osa kasvatusta. Lapsille pitää antaa aikaa ja nauttia heidän seurastaan, se välittää lapselle tiedon, että hän on tärkeä ja hänen mielipiteensä ovat tärkeitä. Jos vanhempi asettaa jatkuvasti esimerkiksi työn etusijalle, niin lapsi tai nuori saattaa hakea seuraa muualta, paikoista jossa hän kokee olevansa arvostetumpi, Laakso kertoo.

Laakson mukaan monet vanhemmat yrittävät turhaan selvitä kaikista arjen haasteista yksin, vaikka samassa tilanteessa olevia ihmisiä löytyisikin runsaasti ympäriltä.

– Vanhempien tulee hakeutua paikkoihin, joissa he voivat keskustella toisten vanhempien kanssa. On hyvin rentouttavaa ja lohdullista kuulla, että muutkin painiskelevat samanlaisten asioiden kanssa. Yhteisöllinen tuki on jaksamisen kannalta todella tärkeää, Laakso painottaa.

Kiilakoski muistutti, että asiassa on sukupuolien välisiä eroja. Hänen mukaansa erityisesti isien olisi tärkeää päästä purkamaan tuntojaan, vaikka se ei helppoa olisikaan.

– Kasvatus on herkkä aihe, lähes yhtä herkkä oman uskonnollisen vakaumuksen kanssa. Asiaan puuttumisesta saatetaan helposti loukkaantua. Tästä syystä asiaa on puitava keskustelun kautta, ei toista neuvomalla, Kiilakoski ohjeisti paikalle kerääntynyttä yleisöä.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot