Mainos
Mainos

Asiantuntijat vastaavat: Miksi MM-Granlund on niin ihana?

Minne tahansa meneekin, kuulee puhuttavan Mikael Granlundista. Naiset, miehet, nuoret, vanhat - nuori kiekkoleijona on valloittanut suomalaisten sydämet. Osin poikamaisella olemuksellaan, osin upealla ilmaveivi-maalillaan.

"Granlundin maali oli henkeäsalpaava. Taikatemppu tai silmänkääntötemppu" "Ilmaveivi on teknisesti kuitenkin niin vaativa, että niitä harvemmin isoissa peleissä nähdään." "Maailman ihanin, awww!!" "Millaisista naisista Mikke tykkää?" (lainaukset poimittu internetin keskustelupalstoilta)

Imago- ja mediatutkija, professori Erkki Karvonen, Oulun yliopistosta uskoo, että supersuosion taustalla ovat nimenomaan Granlundin taidot.

– Kyllähän se ilmaveivi oli aivan ilmiömäinen temppu, jota ei ole aikaisemmin nähty. Sen kautta muutenkin vahvasta joukkueesta erottui kirkkain tähti, huippuvalo. Pelkkä joukkue on liian iso samaistumiskohde, joten yksilöitäkin tarvitaan. Se voi olla joukkueen johtaja, kapteeni tai kuten tässä tapauksessa, mestarillisen taitava pelaaja, Karvonen sanoo.

Leijonien kultajuhlat Kauppatorilla ovat aiheuttaneet monenlaista keskustelua, mutta Karvosen mielestä on päivänselvää, että erityisesti Granlund on mahtava idoli junnukiekkoilijoille.

– Nuori kaveri, joka on taidoissaan virtuoosimainen. Tämä lisää varmasti nuorten harjoittelua ja intoa lajiin, kun takapihalla aletaan harjoitella ilmaveiviä. Nuorisotyön kannalta tällaiset nuorisoidolit ovat tärkeitä, Karvonen sanoo.

Karvonen vertaa Granlundia Suomen euroviisuedustaja Paradise Oskariin, joka on myös nuori, lahjakas kaveri.

– He ovat molemmat hyvin mediakelpoisia ja nuorisolle sopivia idoleja.

Ei mikään Hollywood-tähti vaan ujo suomalaispoika

Granlundin fanijoukoissa on myös nuoria naisia, jotka ihailevat häntä pelillisten syiden lisäksi - tai sijaan - ulkoisista syistä. Eilisissä kansanjuhlissa Kauppatorilla näkyi useampiakin "Marry me, Granlund"-kylttejä ja kirkuminen oli korvia huumaavaa, kun Granlund asteli lavalle.

– Oli kiinnostavaa nähdä, miten hurmio oli samanlaista kuin jonkin suuren poptähden kohdalla. Kyllä nuori urheilijatähti sopii siihen virkaan aivan hyvin, Karvonen sanoo.

Demi-lehden toimitussihteeri Aino Miikkulainen uskoo, että Granlund-fanien joukossa oli eilenkin iso joukko demittäjiä eli demi.fi-sivuston käyttäjiä.

– Mikael Granlund vaikuttaa todella fiksulta ja sympaattiselta pojalta - juuri sellaiselta, jota kohderyhmämme, 12-19-vuotiaat tytöt, fanittavat. Hän on ujon oloinen ja vieläpä sinkku, suomalainen nuori mies, ei mikään tavoittamaton Hollywood-tähti, joten hän on periaatteessa aivan mahdollinen poikaystäväehdokas joillekin meidän vanhimmille lukijoille, Miikkulainen sanoo.

Granlundin nimi nousi demittäjien keskuudessa pienesti esille jo SM-kisojen aikana, mutta nuorukaisen suosio on suorastaan räjähtänyt MM-kullan myötä.

– Nyt hän on noussut megasuosioon ja suosion määrää voisi sanoa jopa poikkeukselliseksi. Erityisesti perjantain jälkeen meidän sähköpostimme on suorastaan räjähtänyt täyteen toiveita Granlund-julisteista ja -haastatteluista. Myös Juha-Matti Aaltonen on esiintynyt toiveissa.

Kuinka kauan fanitus kestää?

Nuoret tytöt reagoivat julkisuudessa esiintyviin ihmisiin ja hahmoihin nopeasti. Esimerkiksi Putous-sarjan Munamies eli suuria suosion hetkiä aiemmin keväällä, ja Demi-lehteen tulvi Munamies-toiveita. Euroviisujen alla myös Ruotsin edustaja Eric Saaden nimi näkyi monessa lukijapalautteessa.

Demi-lehden toimitussihteeri Miikkulainen uskoo, että Granlundin megasuosio kestää alkukesään. Jo juhannuksena nuorten tyttöjen mielessä on muut asiat kuin jääkiekko.

Sen sijaan Karvonen uskoo Granlundin ja leijonien suosion kantavan kesää pidemmälle.

– Kyllä tällainen maailmanmestaruusvoitto on iso asia, eikä se mene ohi niin nopeasti kuin jokin Idols-suosio. Edellisestä MM-voitosta oli kuitenkin jo 16 vuotta, ja sitä muisteltiin hartaudella. Nekin, jotka olivat 1995 legendassa mukana, kantavat erityistä haloa (sädekehää) ja sankarin viittaa loppuikänsä, Karvonen sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme