Mainos
Mainos

Aslak-kopterin rahoitus kunnille Lapissa

Lapin sairaanhoitopiiriin kuuluvat kunnat joutuvat tahtomattaankin rahoittamaan pelastushelikopteri Aslakia. Sairaanhoitopiiri päätti heinäkuussa, että se lähtee useiden muiden sairaanhoitopiirien tavoin rahoittamaan pelastushelikopterin lääkinnällisiä kuluja.

Vaikka kuntien kanta asiaan on vasta lausuntokierroksella, on periaatteellinen päätös tehty jo sairaanhoitopiirin hallituksessa, sen johtaja Jari Jokela sanoo.

-Jouduimme siihen pakon edessä, sillä se oli edellytys Raha-automaattiyhdistyksen lentotoimintaan antamalle avustukselle, Jokela kertoo.

Lääkinnälliset menot kunnille

Aslak-helikopterin budjetti ensi vuodelle on 2,3 miljoonaa euroa, josta lääkinnällisiä menoja noin 180 000 euroa. Tämä summa tulee sairaanhoitopiirin maksettavaksi, ja jäsenkunnat puolestaan rahoittavat sairaanhoitopiirin toimintaa, Jokela tarkentaa. Miten maksu määritellään, on vielä auki.

-Muualla Suomessa maksu on määritelty suhteessa asukaslukuun, jossain myös osin käytön mukaan, Jokela kertoo.

Lapin sairaanhoitopiiriin kuuluu 16 Lapin 22 kunnasta. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri Kemin-Tornion alueella ei ainakaan toistaiseksi osallistu rahoitukseen. Moni kunta vastustaa rahoitusta

Pelastushelikopterin tuki on ollut kunnanhallitusten käsittelyssä ympäri Lappia. Myönteinen kanta Aslakin rahoitukselle on tullut muun muassa Kemijärveltä. Kielteisesti asiaan suhtaudutaan ainakin Utsjoella, Inarissa ja Pellossa. Utsjoki ostaisi helikopteripalvelut mieluummin rajan takaa norjalaisilta.

-Norjan helikopteri Lakselvissa on lähempänä meitä ja pystyy lentämään huonommassakin säässä, toisin kuin Aslak, kunnanhallituksen puheenjohtaja Antti Katekeetta sanoo. Sadan kilometrin päässä Rovaniemen sairaalasta sijaitseva Pello puolestaan pitää maakuljetuksia alueelleen tehokkaampina. Etsintä- ja pelastustehtävät voitaisiin kunnan mukaan hoitaa yhteistyössä Lapin rajavartioston kanssa. Rajavartioston helikopterit ovat tarvittaessa ottaneet mukaansa lääkärin Lapin keskussairaalasta tai läheisestä terveyskeskuksesta.

Jari Jokela myöntää, että paras yhdistelmä olisi rajavartioston hyvä kopterikalusto ja Aslakin osaava ensihoitohenkilöstö. -Käytännössä tällaista ratkaisua ei ole kuitenkaan näköpiirissä, Jokela kertoo. Lapin sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee kuntien lausuntoja myöhemmin syksyllä talousarviokäsittelyjen yhteydessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme