Mainos
Mainos

Aspirin 100-vuotias

Asetyylisalisyylihappo tuotiin markkinoille tarkalleen 6. maaliskuuta 1899, kun uusi kipua lievittävä lääke ilmestyi apteekkeihin Saksassa - jo silloin samalla nimellä.

Aspirinin tarina on vieläkin vanhempaa perua. Ranskalainen tutkija H. Leroux eristi vuonna 1829 kitkerän makuista saliciniä vanhan kansan lääkerohtona tuntemasta pajunkuoresta.
Vuonna 1887 lääketehdas Bayerin kemisti Felix Hoffman syntetisoi aineen asetyylisalisyylihapoksi ja maultaan siedettävään muotoon.

Aspirinia on tutkittu sitten Hoffmanin päivien ja vaikuttavan ainesosan on todettu ehkäisevän sydäninfarkteja ja vähentävän veritulpan uusiutumisriskiä.
Asetyylisalisyylihappo on eniten valmistettu ja myyty lääke maailmassa viimeisten 50 vuoden ajalta. Aspirinin lisäksi sitä on Disperin-, Primaspan-, Alka-Seltzer- ja Asetard - nimisissä valmisteissa sekä erilaisissa yhdistelmävalmisteissa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme