Mainos
Mainos

Asteroidi pyyhkäisi Maan sivuitse

Vierailija kävi "vain" puolen miljoonan kilometrin päässä. Suuria asteroideja osuu maahan arviolta kerran pari miljoonassa vuodessa.

Maa sai eilen lähipiirinsä vierailijan, kun läpimitaltaan 150-600-metrinen asteroidi vilahti runsaat puoli miljoonaa kilometriä maapallon ohi. Välimatka on harvinaisen pieni. Se on vajaat puolitoista kertaa kuun etäisyys maasta.

Lähimmillään maata asteroidi oli eilen aamupäivällä. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan sitä ei kuitenkaan voinut nähdä ilman kunnon kaukoputkea. Sellaisellakin kappaleen näkeminen oli hankalaa.

Suurten asteroidien kiertoradat ovat jo hyvin tutkijoiden tiedossa, mutta tällaiset pienet huomataan vasta vähän ennen ohitusta, kertoo Sakari Lehtinen Ursasta.

- Tämä asteroidi löydettiin lokakuussa. Yleensä pienet asteroidit havaitaan vajaat puoli vuotta ennen kuin ne ovat maan kohdalla.

Maan kannalta asteroideja vaarallisempia ovat komeetat.

- Ne huomataan yleensä vuoden, puoli vuotta tai vähemmänkin etukäteen.

Seuraavan kerran vaarallinen asteroidi ohittaa maan näin läheltä vuonna 2027. Vastaavankokoiset kappaleet ohittavat maan keskimäärin viiden vuoden välein.

Törmäys aiheuttaisi paikallista tuhoa

Lehtisen mukaan tällainen pieni asteroidi ei aiheuttaisi mittavaa tuhoa, vaikka se osuisikin maahan.

- Se synnyttäisi maahan kraatterin, joka olisi samankokoinen kuin Arizonan kraatteri, eli sen halkaisija olisi noin kilometri.

Törmäyksen aiheuttama paineaalto ei kantaisi kovin pitkälle, eikä ilmakehään nousisi kovin paljoa pölyä.

- Kilometrinkin läpimittainen murikka on maapallon rinnalla mitätön. Sen törmäys vastaisi hyttysen pistoa.

Lehtisen mukaan suuria asteroideja osuu maahan kerran pari miljoonassa vuodessa. Pienempiin kappaleisiin maa törmää runsaan tuhannen vuoden välein. Isoja törmäyksiä ei ole sattunut ihmiskunnan historian aikana.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme