Mainos
Mainos

Astman hoidon kustannukset pysyneet kurissa

Tehokas astman hoito on säästänyt runsaasti yhteiskunnan varoja. Lääketeollisuus ry:n mukaan astmaa sairastavien määrä on lähes kolminkertaistunut vuodesta 1987, mutta hoidon kokonaiskustannukset ovat pysyneet ennallaan. Samana aikana terveydenhuollon yleinen kustannustaso on noussut yli 30 prosenttia.

Vuonna 2005 astman hoidon kustannukset olivat noin 240 miljoonaa. Luku sisältää sekä suorat että epäsuorat kustannukset.

Astman hoitoa on kehitetty järjestelmällisesti 1980-luvun lopusta. Potilaita hoidetaan nykyisin laitosten sijasta avohoidossa.

Vuonna 1987 astman takia vuodeosastoilla oli yli 12 000 potilasta, vuonna 2005 enää 6000. Myös lääkkeet ovat kehittyneet ja niitä on käytetty aiempaa tehokkaammin.

Vuonna 1994 käynnistettiin erityinen astmaohjelma, joka onnistuikin kohentamaan taudin hoitoa ja vähentämään kustannuksia. Keinoina olivat esimerkiksi astman varhainen tunnistaminen, ohjattu omahoito ja tupakoinnin ja tupakansavun välttäminen.

Lääketeollisuus ry tilasi Nordic Healthcare Groupilta sarjan selvityksiä sairauksien aiheuttamista kokonaiskustannuksista ja hoidon kehityksen vaikutuksista.

Selvityksen aineistona on muun muassa asiantuntijahaastatteluja, suomalaisia ja ulkomaisia tieteellisiä julkaisuja sekä Stakesin, Kelan, Eläketurvakeskuksen, Tilastokeskuksen ja Suomen Lääkedatan tilastoaineistoa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme