Mainos
Mainos

Asukkaat haluavat korvauksia lipeäpäästöistä

Lappeenrannan Lamposaaren asukkaat vaativat korvauksia UPM-Kymmenen Kaukaan sellutehtaan jätevesipäästöjen aiheuttamista vahingoista. Kotitalouskohtaisten korvausvaatimusten lisäksi alueen ranta-asukkaat edellyttävät, ettei vastaava vahinko enää toistu.

-Korvausvaatimusten ohella olemme tehneet yhteisen korjausvaatimuksen, jossa edellytämme ettei vastaava vahinko enää koskaan toistu. Tämä korostuu erityisesti ensi vuonna, kun yhtiö hakee uutta ympäristölupaa, kertoi lamposaarelainen Liisamaija Lehkonen.

Liisamaija Lehkosen mukaan kotitalouskohtaisissa vaatimuksissa tulee esiin rantojen likaantumisen ja veden käytön estymisen ohella muun muassa jätepäästön terveydelliset vaikutukset ja kiinteistöjen arvon lasku. Yhdessä asukkaat vaativat, että UPM-Kymmene lisää vesistöinvestointeja alueella. Päästömittauksia on tehtävä nykyistä tiheämmin eteläisen Saimaan vesillä, kalakannasta huolehdittava ja kaivojen vesi tutkittava.

UPM-Kymmenen ympäristöpäällikkö Esa Simpura kertoi, että korvausvaatimuksia on yhtiölle tullut tähän aamun mennessä muutamia kymmeniä, mutta määrän arvioidaan nousevan noin neljään sataan.

-Haitat on ensin realisoitava loppuun saakka, sen jälkeen pyritään sovussa ratkaisuun haittaa kärsineiden tahojen kanssa, Simpura totesi. Hän tähdensi, että haitta-arviomenettely on monitahoinen prosessi, jossa on mukana tehtaan ulkopuolisia konsultteja. Jätepäästön ranta-asukkaille aiheuttaman vahingon hinta selvinnee ensi kevääseen mennessä.

-Pyrimme hoitamaan korvausvaatimukset yksityisoikeudellisen sopimisen kautta ja jos sopimuksia syntyy, maksatukset alkavat todennäköisesti ensi keväänä, Simpura sanoi.

UPM-Kymmenen Kaukaan tehdas saa nykyisen luvan mukaan päästää Saimaaseen enintään 75 tonnia happea kuluttavia aineita päivässä. Kesäkuun lopulla tehtaalta pääsi seisokin jälkeen Saimaaseen runsaasti suopaa ja neutraloitua lipeää. Kesäkuussa päästöjen keskiarvo oli noin 90 tonnia, ja enimmillään aineita pääsi järveen 560 tonnia päivässä. Päästöt heikensivät veden laatua laajalla alueella ja aiheuttivat kalakuolemia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme