Mainos
Mainos

Asumiskustannukset hurjassa nousussa

Asumiskustannukset ovat nousseet poikkeuksellisen paljon vuoden sisällä. Energian kallistuminen on Kiinteistöliiton tutkimusjohtaja Mauri Marttilan mukaan vain yksi, vaikkakin merkittävä, tekijä.

- Nämä sähkön ja öljyn hintojen nousut ovat aikamoisia. Sähkön hinta on noussut viime vuoden tammikuusta tähän tammikuuhun noin 16 prosenttia. Sähkölämmittäjällä nousu on noin 20 prosenttia, Marttila kertoo.

Samaan aikaan kevytöljyn litrahinta on noussut 68 sentistä 1 euroon 10 senttiin. Kaukolämmön hinta puolestaan on noussut viime kesästä tämän vuoden alkuun keskimäärin yli 12 prosenttia.

Rajun hinnannousun taustalla on Marttilan mukaan peruspolttoaineiden hinnan nousun lisäksi vuoden alusta voimaan tullut energiaveron uudistus.

- Uudistus todella näkyy hinnoissa. Voi sanoa, että puolet noususta johtuu energiaverouudistuksesta, Marttila arvioi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Käytännössä energian kallistuminen nostaa normaalin kerrostaloyhtiön vastiketta 20-30 senttiä neliöltä kuukaudessa.

- Vastikkeet ovat nyt keskimäärin 3,50 euroa. Energian hintojen vuoksi mennään kohta neljään euroon, Marttila varoittaa.

Kaiken kaikkiaan kiinteistökustannukset näyttävät nousevan Marttilan mukaan vuodessa jopa 10 prosenttia.

- Energian lisäksi on tapahtunut muutakin nousua. Työvoimakustannusten nousu vaikuttaa vuositasolla 5 - 7 prosenttia. Lisäksi jäteverot ja muut ovat nousseet, Marttila luottelee.

Katso Kiinteistöliiton tutkimusjohtajan Mauri Marttilan haastattelu: (Huomenta Suomi 1.3.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme