Mainos
Mainos

Asumismenot vaihtelevat paljon eri kunnissa

Asumiskustannukset vaihtelevat melkoisesti maan eri osissa. MTV:n uutiset selvitti asumiskustannusten eroja MTV:n kuudessa kummikunnassa.

Imatralainen omakotiasukas Markku Sinkkonen laskee kraanastaan MTV3:n kummikunnista kaikkein kalleinta vettä.

- Vuodessa meillä kuluu yhteensä 450 euroa vesi- ja jätevesimaksuun. Kyllä se aika kalliilta tuntuu, toteaa Sinkkonen.

Imatran Vesi Oy:stä kerrotaan syy veden korkeaan hintaan:

- Imatralla kaupunkirakenne on väljä, eli verkostopituudet ovat suuret. Lisäksi verkosto on vanha eli kunnossapitokustannukset ovat korkeat, summaa verkostoinsinööri Ritva Haaspuro Imatran Vesi Oy:stä.

Rautavaara ja Oulunsalo laskuttavat vedestä lähes yhtä paljon kuin Imatra. Sen sijaan Salossa ja Seinäjoella vesi on viidenneksen Imatraa halvempaa.

Myös lämmityskuluissa suuret erot

Kun vesilaskuun hurahtaa kerrostalojen hoitokuluista kymmenisen prosenttia, niin lämmitykseen peräti neljännes. Oulunsalossa niin rivi- kuin kerrostaloasuntojen kaukolämpökustannukset ovat ylivoimaisesti korkeimmat. Pääkaupungissa puolestaan parikymmentä prosenttia halvemmat. Taulukossa esitetään kuntien kaukolämpökustannukset (euroa/MWh).

Asumisen hintaan vaikuttaa myös kiinteistövero. Imatralla se on ankarin eli 1 prosenttia. Se on lähes kaksi kertaa enemmän kuin Rautavaaralla ja Salossa.

Mutta eniten asumiseen vaikuttaa tietenkin aunnon hinta. Kerrostalokaksio maksaakin Helsingissä viisi kertaa enemmän kuin Rautavaaralla ja kolme kertaa enemmän kuin Seinäjoella tai Imatralla. Sama suhde on myös rivitaloissa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 22.01.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme