Mainos
Mainos

Asunnottomuuden vähentämistavoite uhkaa karata

Hallitus tavoittelee pitkäaikaisasunnottomuuden poistamista vuoteen 2015 mennessä. Järjestöjen mukaan tavoitteessa ei pysytä, sillä rakennuttamisvauhti uhkaa puolittua.

– Pahimmillaan tämä voi johtaa siihen, että meillä puolittuu näiden asumispalveluiden ja asuntojen tuotanto. Pääkaupunkiseudulla vauhti hidastuu niin, että jatkossa rakennetaan sata asuntoa vuodessa, kun vähintään 200 asuntoon pitäisi päästä, Sininauhaliiton Aarne Kiviniemi kertoo.

Tämä syystä, että Kaste-rahoilla maksetut asunnottomien tukihenkilöiden palkat jäädytetään meneillään olevien asuntohankkeiden osalta vuoden loppuun mennessä. Jatkossa koko summa pitää löytyä kunnan omasta budjetista.

– Kuka sitten maksaa henkilöstön palkat? kysyy Vailla vakinaista asuntoa yhdistyksen toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen.

Nyt raha, joka on myönnetty asuntohankkeisiin, pitäisi käyttää vuoteen 2012 mennessä. Lehtosen mukaan kaikki eivät siihen pysty, koska osa hankkeista alkaa vasta ensi vuonna.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin mukaan kunnilla on ollut tiedossa, että hankeraha päättyy vuoden lopussa. Aiesopimukset on kirjattu joulukuun loppuun asti kestäväksi.

– Kunnilla on kyllä ollut tiedossa se, että sitä lisärahoitusta pitää löytyä jatkossa sieltä omasta budjetista. Kannan kyllä suurta huolta, jos kunnat nyt tässä vaiheessa ilmoittavat, etteivät haluakaan hoitaa tätä rahoitusta, joka heidän kontolleen siirtyy, ministeri sanoo.

"Lopettaminen tuli yllätyksenä"

Helsingin kaupunki, jossa noin puolet Suomen asunnottomista elää, on vaatinut, että Kaste-rahoituksen pitää jatkua myös parheillaan meneillään olevien hankkeiden osalta. Ministeriölähteen mukaan nykyisen 6,7 miljoonan euron päälle pitäisi saada miltei puolet lisää, jos poistamisohjelman tavoitteessa haluttaisiin pysyä. Uusi hallitus muutti politiikkaa, ja vain uudet, ensi vuoden alusta alkavat asuntohankkeet saavat Kaste-rahaa.

– Kyllä me Helsingin kaupungissa olimme siinä käsityksessä, että valtio on sitoutunut siihen, että kahden hallituskauden aikana poistetaan pitkäaikaisasunnottomuus ja siihen, että valtio turvaa Kasterahoituksen eli tämä tuli yllätyksenä, sanoo Helsingin kaupungin johtava asiantuntija Jarmo Räihä.

Räihän mukaan Kaste-rahan loppuminen nykyisten asuntohankkeiden osalta tarkoittaa "tippumista" yleisen valtionavun piiriin, joka tarkoittaa käytännössä Helsingille tyhjää kättä.

Guzenina-Richardson sanoi taistelleensa ensi vuodelle 700 000 euroa lisää, jotta tulevien hankkeiden osalta asunnonsaajien tukihenkilöiden palkkaukset tulee hoidettua. Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehen mukaan nykyisen 6,7 miljoonan euron päälle pitäisi saada liki puolet lisää, jos poistamisohjelman tavoitteessa haluttaisiin pysyä.

"Jo työssäkäyviä asunnottomia"

Järjestöjen mukaan tilanne on kriisiytymässä.

– Tänne on alkanut tulemaan työssäkäyviä asunnottomia ja se on todella huolestuttava merkki. Sehän tarkoittaa sitä, että ne toimeenpiteet eivät pure, kertoo Lehtonen.

Helsingin kaupunki aikoo hoitaa tavoiteohjelman loppuun - tuli valtiolta tukea tai ei. Kysymys on säästöistä.

– Pelkästään Helsinki säästää miljoonia hoitamalla asuntoja asunnottomille, Sininauhaliiton Kiviniemi lisää.

Lehtosen mukaan vuokrat ovat karanneet käsistä ja monilla ei ole enää varaa asua pääkaupunkiseudulla. Hänen mukaansa nyt tarvitaan valtiolta edullisia korkotukilainoja rakennuttajilla ja vuokrasäännöstelyn palauttamista. Kiviniemi taasen sanoo jyrkän ein Kaste-rahoituksen leikkauksille.

Asunnottomien määrä oli vuoden 2010 lopussa vajaa 8000.

Katso Joonas Lepistön juttu (Seitsemän uutiset 7.12.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme