Mainos
Mainos

Asuntoja kaavoitetaan yhä saastemaille

Pilaantuneiden maa-alueiden rakentaminen on tuonut monille kunnille miljoonien eurojen puhdistuslaskuja. Edelleen asuntoja kaavoitetaan vahingossa saastuneen maan päälle. Syynä on usein puutteellinen tiedonkulku ympäristö- ja kaavoitusviranomaisten välillä.

Uusin esimerkki Hämeenlinnassa on asuinalue ja maakunta-arkiston työmaa, jotka sijaitsevat vanhan kaatopaikan päällä.

- Tämän 2,5 ha:n alueen puhdistus tuli maksamaan meille 2,5 miljoonaa euroa ja se oli paljon enemmän kuin mihin osattiin varautua, kertoo toimialajohtaja Jouko Kettunen.

Samankaltaiset yllätykset ja lisälaskut ovat tuttuja lähes kaikissa Suomen kunnissa. Periaatteessa Suomen saastuneet maa-alueet on kartoitettu, mutta tieto ei aina kulje kaavoittajalle asti.

Hämeenlinnassa halutaan jatkossa välttää ikävät yllätykset. Kaupungissa kehitellään nyt uusia tapoja pilaantuneiden maa-alueiden rakentamiseen. Ennen kaavoitusta maaperä tutkitaan perin pohjin ja kalliille saastuneiden maiden pois kaivamiselle yritetään löytää vaihtoehtoja, kuten kapselointia, paikalla puhdistamista tai pilaantuneen maan käyttöä muuhun tarkoitukseen.

Hämeenlinnan lisäksi Lahdessa ja Porvoossa kokeillaan pilaantuneiden maa-alueiden uudenlaista suunnittelua. Tavoitteena on kehittää malli, jota voitaisiin toteuttaa kaikissa kunnissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme