Mainos
Mainos

Asuntojen tarve keskittyy kaupunkeihin – urakan arvo on liki 200 miljardia euroa

Asuntoja pitäisi rakentaa yhä enemmän suurimmille kaupunkiseuduille. Painetta on varsinkin Helsingin seudulla, jonne on muodostunut noin 20 000 asunnon vaje.

Asuntojen tarve lisääntyy selvästi muuta maata enemmän myös Turussa, Tampereella ja Oulussa.

VTT:n selvityksen mukaan Suomeen pitäisi rakentaa yli 760 000 uutta asuntoa vuoteen 2040 mennessä. Se on kutakuinkin yhtä paljon kuin koko maahan on rakennettu 25 viime vuodessa. Jos maahanmuutto kiihtyy, tarve on jopa 860 000 asuntoa.

Rahallisesti urakan arvo on liki 200 miljardia euroa. Ja päälle tulisivat vielä joukkoliikenneinvestoinnit, jotta kaupunkeihin muuttava väki ei juuttuisi ruuhkiin.

Valtiolta halutaan raiderahaa

– Nyt olisi äärimmäisen tärkeää, että Helsingin seudulla valtio tekisi nopeasti myönteisen päätöksen Raide-Jokerista, sanoo Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen.

– Kehämäinen Raide-Jokeri ratkaisisi nykyisen kapasiteettiongelman, sillä nyt siellä ei riitä kapasiteetti, vaikka autoja lisättäisiin kuinka paljon vaan, arvioi Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok.).

– Lisäksi se mahdollistaa merkittävän asuntorakentamisen radan varteen.

Toisena tärkeänä hankkeena Pakarinen pitää Tampereen pikaraitiotietä.

Kehärataa ja länsimetroa pidetään hyvinä esimerkkeinä siitä, miten isot investoinnit liikenteeseen tukevat asuntojen rakentamista.

Helsinki haluaa kaataa kuntarajat

Helsingissä toivotaan yhä myös sitä, että hallituksen maakuntamallissa metropolialueesta tehtäisiin oma itsehallintoalue.

Rauhamäki uskoo, että metropolihallinto syventäisi ja tiivistäisi yhteistyötä.

– Sitouduttaisiin oikeasti tavoitteisiin, eikä vaan mietittäisi, että missä kunnassa on jonkun yhtiön pääkonttori, joka maksaa yhteisöverot kunnalle.

– Tai että tuleeko tänne hyvätuloisia veronmaksajia, ja mitä porukkaa tulee kuntaan, jos se rakentaa ARA:a, listaa Rauhamäki nykyistä rajankäyntiä.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot