Mainos

Asuntokaupoilla? Tinkimisen varaa on

Siitä huolimatta, että on pääsiäispyhä ja aurinkoinen ulkoiluilma, lauttasaarelaiskaksion näytölle ilmaantuu tunnissa ainakin seitsemän ihmistä.

– Muuten hyvä, mutta 60 000 euroa ylihintainen, toteaa asunnon katsastanut herrasmies.

Välittäjän mielestä myyntihinta on kohdallaan, varsinkin kun asunto on remontoitu ja talon putket uusittu.

Hieman epäluuloisen oloisina asuntoa kiertävät katsojat tarkastelevat huolellisesti keittiötä. Kodinkoneet ovat uusinta uutta.

Velaton pyyntihinta kyseiselle kaksiolle on yli 6000 euroa neliöltä.

Pyyntihinnoissa myös ylioptimismia

Suomen suurimmasta asuntoilmoituspalvelusta, Jokakoti.fi:stä kerätyn aineiston perusteella kyseiset yli 6000 euroon hinnoitellut lauttasaarelaisneliöt saattavat hyvinkin olla hieman liian optimistisesti määritellyt.

Maaliskuun 15. päivältä kerättyjen myynti-ilmoitusten perusteella, Lauttasaaren postinumeroalueilla kaksioiden keskimääräinen velaton pyyntihinta on runsaat viisituhatta euroa. Aineistossa ei ollut mukana tarjouskaupalla myytäviä kohteita.

Kun pyyntejä verrataan toteutuneisiin kauppoihin samalla alueella asuntojen hintatiedot.fi -palvelun avulla, käy ilmi, että toteutuneet hinnat ovat keskimäärin neljätuhatta neljäsataa euroa neliöltä.

Helsingin itäisen kantakaupungin alueella on sielläkin neliön hinnassa tinkimisen varaa, ainakin vähän.

Kalliossa sijaitsevien kaksioiden myynti-ilmoituksissa velattomaksi keskineliöhinnaksi tulee runsaat neljä ja puoli tuhatta euroa. Vastaavasti samalla alueella toteutuneet hinnat ovat keskimäärin alle neljätuhatta kolmesataa neliöltä.

"Hinta-arvioita viivoittimella"

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen uskoo, että ammattimaisen välittäjän laatima hinta-arvio on yleensä realistinen, mutta sekaan mahtuu myös myyjiä, joilla on markkinatilanteeseen nähden ylioptimistiset odotukset.

– Osalle on varmaan jäänyt päälle että vuosikausia asuntojen hinnat on noussut kohtuullisen nopeasti ja sitten kuin tehdään oman asunnon hinta-arvioita viivoittimella, niin päädytään hintaan, joka ei ole enää tässä markkinatilanteessa realistinen.

Varsinkin itse omaa asuntoaan myyvät saattavat helposti ylihinnoitella kohteen.

– Nyt kun markkinatilanne on muuttunut niin kannattaa todella kuunnella asiantuntijoiden ohjeita, Hämäläinen tuumaa.

Tilastokeskuksen raportin mukaan viime vuonna asuntojen hinnat pääkaupunkiseudulla nousivat 4,3 prosenttia ja muualla Suomessa 1,4 prosenttia. Tilastokeskuksen analyysissä pääkaupunkiseudulla asuinneliö maksaa keskimäärin 3 501 euroa ja muualla Suomessa 1 668 euroa.

Myynti-ilmoituksia selatessa mainitut keskiarvot jäävät varsin tilastollisiksi, ainakin kaksioissa.

Jokakoti.fi:n aineistossa Helsingissä kaksion neliöstä pyydetään keskimäärin 4641 euroa, Espoossa 3595 euroa ja Vantaalla 2803 euroa.

Muissa suurissa kaupungeissa kaksion keskimääräinen pyyntihinta per neliö on tuntuvasti huokeampi. Tampereella se on keskimäärin 2473 euroa, Turussa 2209 euroa. Kouvolasta kaksiota etsivä pääsee jo 1131 euron keskimääräisten pyyntihintojen äärelle.

Tampereen keskustan hinnoissa tinkimisen varaa

Tarkasteltaessa esimerkiksi Tampereen haluttua, 33100 -postinumeroaluetta käy ilmi, että moni myyjä luottaa alueen vetovoimaan, ja se näkyy myös ilmoitushinnoissa.

Kyseisen alueen keskimääräinen kaksion pyyntihinta on noin 3700 euroa neliöltä, ja toteutuneiden kauppahintojen keskiarvo runsaat 3100 euroa neliöltä.

Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki otaksuu, että kovimmat hintapyynnöt syntyvät enemmänkin myyjän odotuksista kuin välittäjän arviosta.

– Varsinkaan itsenäisillä myyjillä ei ole käytössä samaa dataa käytössään toteutuneista kaupoista kuin välittäjillä. He ehkä peilaavat hintaa lähitienoon samantyyppisten asuntojen pyyntihintoihin, jotka ovat yleensä erilaisia kuin toteutuvat hinnat.

Asteljoen mukaan hinta on oikea, kun kauppa syntyy.

Jutussa käytetyt hintatiedot ovat peräisin Jokakoti.fi palvelusta

Aineistosta jätettiin pois tarjouskauppa- ja uudiskohteet.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot