Mainos
Mainos

Asuntopula estää vanhuksia kotiutumasta laitoshoidosta

Lyhytaikainenkin kotiuttaminen toisi monelle vanhukselle lisää elämänlaatua ja säästäisi yhteiskunnan varoja.

Moni kuntoutunut vanhus voitaisiin kotiuttaa vanhainkodista, mikäli hänelle vain löytyisi asunto. Myös vanhainkodista palvelutaloon siirtyjiä riittäisi, mutta tilaa ei ole niissäkään.

Helsinkiläisessä Riistavuoren vanhustenkeskuksessa vanhusten aktivoinnilla on saavutettu lyhyessä ajassa hyviä tuloksia.

- Meillä on kuntoutunut esimerkiksi vanhainkodin puolella sekä palvelutalossa tehostetussa palveluasumisessa asukkaita niin, että he voisivat siirtyä joko vuokra-asuntoon tai omaan entiseen asuntoon, jos se olisi olemassa, kertoo Riistavuoren vanhustenkeskuksen johtaja Marja-Leena Hinttala.

- Minä en pystynyt kävelemään tänne tullessani, mutta olen täällä käynyt sitkeästi harjoittelemassa ja nyt pystyn kävelemään ilman keppejä. Voin kävellä jopa tunnin sauvojen kanssa, kuvailee vanhustenkeskuksen asukas Sami Pyy.

Moni vanhus menettää oman asuntonsa siinä vaiheessa, kun pysyväispäätös laitospaikasta tehdään. Omaiset toivovat usein laitoshoitoa, mutta Hinttalan mielestä päätöstä pitäisi pohtia tarkasti.

- Joskus tuntuu että, voitaisiin ehkä harkita ennen näitä pysyväismaksupäätösten tekemistä vielä lisää, että onko todella kysymys siitä, että tarvitsee siirtyä esimerkiksi laitoshoitoon.

Hinttala muistuttaa että jo lyhytaikainenkin paluu kotiin tuo vanhukselle lisää elämänlaatua. Myös kunnalle laitoshoidon vähentyminen toisi säästöä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 26.02.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme