Mainos
Mainos

Asuntorahaston johtaja moittii tonttipolitiikkaa

Varsinkin pääkaupunkiseudun käsistä karanneet tonttien ja asuntojen hinnat harmittavat.

Valtion asuntorahaston ylijohtaja Teuvo Ijäs suomii kovin sanoin suomalaista tonttipolitiikkaa. Hän sanoo Maaseudun tulevaisuuden haastattelussa, että tonttien ja asuntojen hinnat ovat Suomessa karanneet käsistä ja että rakennuspaikkojen hamstraamisessa on kyse jopa markkinoiden manipuloinnista. Samalla rakentamisen laatu on huonontunut.

- Etenkin pääkaupunkiseudulla tonteista maksetaan mitä vain. Kilpaillaan siitä, kellä on kanttia maksaa hävyttömin hinta. Sitten, kun rakennusliike on saanut tontin haltuunsa, rakentamisen laadulla ei ole enää mitään väliä, hän arvostelee.

Ijäksen mukaan tilanteen voittajia ovat rakennusliikkeiden lisäksi maanomistajat, pankit ja kiinteistönvälittäjät asukkaiden joutuessa maksumiehiksi. Hänen mukaansa myös pientalorakentajille olisi tonttimaata, jos kuntien kaavoittajat ja kuntien tulevaisuutta suunnittelevat pysyisivät kehityksen mukana.

Ijäs myös purkaisi pääkaupunkiseudun asumisen painetta puutarhakaupungeilla. Ajatuksen mukaan päärataväylien varteen rakennettaisiin noin 10 000 asukkaan keskittymiä, joihin mahtuisi väljää omakotitaloasumista.

Ijäs ihmettelee myös, miksi tunkea väestöä Helsingin keskustaan, kun sopivan tiheitä keskittymiä voidaan rakentaa hyvien yhteyksien päähän.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme