Mainos
Mainos

Auktoriteetit menettävät merkitystään nuorten keskuudessa

Pääjohtaja Timo Lankinen, Opetushallitus

Jokelan tapaus herätti suomalaiset. Tässä yhteydessä onkin tarkasteltu laajasti sitä, miten erilaisiin kriisitilanteisiin varaudutaan, kertoo opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinen.

- Tämä tietysti tarkoittaa sitä, että kouluissa käydään pelastussuunnitelmat perusteellisesti läpi. Samalla kiinnitetään huomiota koululakien mukaisiin suunnitelmiin väkivallan ja kiusaamisen estämiseksi.

-Olemme Opetushallituksessa pyrkineet tätä työtä ohjeistamaan ja myöskin järjestämään koulutusta tätä varten.

Jokela-työryhmä ei ole vielä saanut työtään päätökseen. Jokelan jälkeen ryhdyttiin kuitenkin antamaa koulutusta mm kuntien koulutyöstä vastaaville yhteistyössä poliisin ja pelastustoimen kanssa, kertoo Lankinen.

Perusperiaate on varautuminen ja kouluttautuminen

Nyt puhutaan kaiken kaikkiaan hyvin laaja-alaisesta ongelmavyyhdistä ja esimerkiksi koulukiusaamiseen tulee puuttua nopeasti, sanoo Lankinen.

- Kouluissa tuleekin olla kiusaamistilanteita varten hyvä suunnitelma. Kaikista väkivallanteoista pitää ilmoittaa poliisille ja sen jälkeen ryhtyä yhdessä vanhempien sekä oppilashuoltoryhmän kanssa tarvittaviin toimenpiteisiin.

Väkivallanteot saattavat lisääntyä, siksi näihin tilanteisiin pitää varautua paremmin kuin aikaisemmin, Lankinen muistuttaa.

Oppilashuollossa paljon parantamisen varaa

Opetushallitus ja Stakes ovat yhteistyössä kartoittaneet oppilashuollon palveluiden ja oppilashuollon tilaa. Lankinen toteaa, että niissä on paljon parantamisen varaa.

- On selvää, että annettuja suosituksia ei ole noudatettu.

On olemassa merkkejä siitä, että luontaiset auktoriteetit, kuten vanhemmat ja opettajat, menettävät merkitystään nuorten keskuudessa. Pelkästään Kauhajoen ampumistrgedian jälkeiset uhkaukset ovat merkkejä siitä. Internetin kautta tapahtuneita uhkauksia tulisikin käsitellä niin kouluissa kuin kodeissa, jotta nuoret käsittäisivät tällaisten uhkausten merkityksen, sanoo Lankinen.

- Nuoret käyttäytyvät nykyään paremmin kuin aiemmin, mutta ns ongelmatapaukset ovat sitten hankalampia kuin aiemmin.

Koulun kerhotoimintaa lisätään

Nuorilla täytyy olla paikkoja, joissa viettää vapaa-aikaansa. Tämän vuoksi koulujen kerho-toimintaa on Lankisen mukaan tarkoitus lisätä. Kunnille on tähän tarkoitukseen osoitettu lisää voimavaroja.

Kehittämisen tarvetta on myös nuoriso-toimella, koska se voi järjestää koulun ulkopuolista toimintaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme