Mainos
Mainos

Auringon hiljaiselo päättymässä - näitkö upeita revontulia?

Aurinkomyrskyt ovat ravistelleet maapallon lähiavaruutta. Eilisillan ja viime yön aikana Auringosta purkautuvat hiukkaset ovat sytyttäneet ilmakehässä revontulia, jotka on voinut havaita pilvettömillä alueilla.

Joitakin lentoreittejä muutettiinkin napaseuduilla, joilla aurinkomyrskyn vaikutus oli voimakkaimmillaan.

Tämänkertaisen aurinkomyrskyn voimakkuudeksi arvioitiin kolme viisiportaisella asteikolla.

Aurinkomyrskyt ovat voineet aiheuttaa myös muita avaruussäähäiriöitä. Ilmatieteen laitoksen mukaan äärimmäisissä tapauksissa niillä voi olla haittavaikutuksia satelliittien toimintaan ja esimerkiksi GPS-signaaleihin. Viimeksi tällaisia haittoja oli merkittävissä määrin vuonna 2003.

Viimeöistä magneettista pilveä voidaan pitää suurimpana kuuteen vuoteen. Viime vuosina Aurinko on ollut harvinaisen hiljainen pitkään.

Auringon aktiivisuus noudattaa noin 11 vuoden jaksollisuutta. Samassa tahdissa vaihtelee myös auringonpilkkujen määrä. Auringonpilkkujen määrän ennustetaan olevan huipussaan vuonna 2013, jolloin myös avaruussäähäiriöitä tulee olemaan eniten.

Saitko kuvattua hienoja revontulia? Lähetä meille kuvasi - parhaat palkitaan!

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme