Mainos
Mainos

Auringonpimennys näkyi pilvettömillä alueilla

Taivaalla on näkynyt tänään osittainen auringonpimennys. Pimennys oli hyvin havaittavissa pilvettömillä alueilla, sillä se näkyi keskipäivällä auringon ollessa korkeimmillaan.

Pimennys kesti noin kaksi tuntia. Esimerkiksi Helsingissä se oli näkyvillä klo 11.45-13.55, Kajaanissa klo 11.44-13.56 ja Utsjoella klo 11.42-13.52.

Lounais-Suomessa auringosta peittyi noin puolet ja Helsingissä noin kaksi kolmasosaa. Suurimmillaan pimennys näkyi Utsjoella, missä peittoon jäi peräti neljä viidesosaa auringosta.

Tämän päivän pimennys alkoi täydellisenä Kanadan arktisesta saaristosta, josta se jatkui Jäämeren yli Siperiaan. Sen ylitettyään Kuun varjo kiiti läpi läntisen Mongolian Pohjois-Kiinaan, jonne pimennys päättyi. Suurista kaupungeista esimerkiksi siperialainen Novosibirsk jäi varjon alle.

Suomi jäi sivuun täysvarjon reitiltä, mutta kuului paljon laajemmalla näkyvän osittaisen auringonpimennyksen alueeseen.

Helsingissä pimennystä voitiin seurata muun muassa Ursan Kaivopuiston tähtitornissa, joka oli avoinna yleisölle koko pimennyksen ajan.

Seuraava Suomessa näkyvä osittainen auringonpimennys on 4. tammikuuta 2011. Täydellinen auringonpimennys nähtiin Suomessa viimeksi vuonna 1990 ja seuraavaa saadaan odottaa vuoteen 2126.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme