Mainos
Mainos

Aurinko pimenee osittain keskipäivällä

Taivaalla näkyy tänään osittainen auringonpimennys. Pimennys on hyvin havaittavissa pilvettömillä alueilla, sillä se näkyy keskipäivällä auringon ollessa korkeimmillaan.

Pimennys kestää kaksi tuntia. Esimerkiksi Helsingissä se on näkyvillä klo 11.45-13.55, Kajaanissa klo 11.44-13.56 ja Utsjoella klo 11.42-13.52.

Lounais-Suomessa auringosta peittyy noin puolet ja Helsingissä noin kaksi kolmasosaa. Suurimmillaan pimennys näkyy Utsjoella, missä peittoon jää peräti neljä viidesosaa auringosta.

Tämän päivän pimennys alkaa täydellisenä Kanadan arktisesta saaristosta, josta se jatkuu Jäämeren yli Siperiaan. Sen ylitettyään Kuun varjo kiittää läpi läntisen Mongolian Pohjois-Kiinaan, jonne pimennys päättyy. Suurista kaupungeista esimerkiksi Novosibirsk jää varjon alle.

Suomi jää sivuun täysvarjon reitiltä, mutta kuuluu paljon laajemmalla näkyvän osittaisen auringonpimennyksen alueeseen.

Helsingissä pimennystä voi seurata Ursan Kaivopuiston tähtitornissa, joka on avoinna yleisölle koko pimennyksen ajan.

Seuraava Suomessa näkyvä osittainen auringonpimennys on 4. tammikuuta 2011. Täydellinen auringonpimennys nähtiin Suomessa viimeksi vuonna 1990 ja seuraavaa saadaan odottaa vuoteen 2126.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot