Mainos
Mainos

Aurinkoenergiasta ratkaisu energiapulaan?

Jos nykykehitys jatkuu, 30 vuoden kuluttua maailman energiantarve on kolminkertainen nykyiseen verrattuna.

Monien tutkijoiden mielestä aurinkoenergia on ratkaisu niin Suomen kuin muunkin maailman energiapulaan.

Tutkijat uskovat, että aurinkoenergia on ratkaisu maailmaa uhkaavaan energiapulaan. Kymmenessä vuodessa saadaan käyttöön nykyistä halvemmat ja tehokkaammat aurinkokennot, jotka mahdollistavat suurten aurinkovoimaloiden rakentamisen.

Aurinko tuottaa lähes rajattomasti energiaa. Jos nykykehitys jatkuu, 30 vuoden kuluttua maailman energiantarve on kolminkertainen nykyiseen verrattuna.

-Se vaatisi 25 000 ydinvoimalaa seuraavien 30 vuoden aikana rakennettavaksi maapallolle. Se on valtava energiamäärä ja en näe sellaista energiavarantoa maapallolla, joka voittaisi auringon tässä, toteaa professori Helge Lemmetyinen, Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Tutkijat uskovat nyt, että kymmenessä vuodessa saadaan käyttöön huomattavasti nykyistä halvemmat ja tehokkaammat aurinkokennot. Silloin esimerkiksi Suomen kokoisen maan koko energiantarve voitaisiin tuottaa pystyttämällä aurinkokennoja 400 neliökilometrin kokoiselle alueelle. Tosin huomattavasti kannattavampaa olisi rakentaa aurinkoisimmalle päiväntasaajan seudulle aurinkovoimaloita ja tuoda energia sieltä Suomeen.

Aurinkoenergian avulla tuotettu vety siirrettäisiin päiväntasaajalta putkia pitkin käyttäjille. Jos tämä toteutuisi, oltaisiin lähellä saasteetonta vetytaloutta.

-Vety on siitä erinomainen, että kun vety palaa, syntyy vettä ja vedestä saadaan elektrolyyttisesti jälleen vetyä. Siinä ei ole hiilidioksidia ollenkaan, Lemmetyinen toteaa.

Vaikka tämä kuulostaa tieteisfantasialta, tutkijat eri puolilla maailmaa kehittelevät koko ajan ratkaisuja aurinkoenergian tehokkaampaan hyödyntämiseen. Suomalaisprofessori arvioi, että vetytalouteen voitaisiin siirtyä 15-20 vuoden kuluttua.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme