Mainos
Mainos

Aurinkoinen sää lisää pienhiukkasten haittoja

Lämmin sää voi lisätä pienhiukkasten aiheuttamia terveyshaittoja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on selvittänyt tutkimuksissaan, että voimakkaassa auringonvalossa hiukkaset voivat muuttua haitallisemmiksi.

- Se saattaisi selittää, miksi väestötutkimukset Suomessa lämpimänä aikana ja Etelä-Euroopan kaupungeissa ovat osoittaneet voimakkaampia terveyshaittoja kuin viileällä säällä, sanoo erikoistutkija Raimo O. Salonen.

Salosen mukaan orgaaniset yhdisteet muuntuvat auringonvalossa haitalliseen suuntaan.

Pienhiukkasten arvioidaan aiheuttavan vuodessa 1300 ennenaikaista kuolemaa Suomessa. Vaarassa ovat lähinnä hengitys- ja sydänsairaat ihmiset.

Pitkäaikaiset altistuksen haitoista on tiedetty jo vuosia. Salosen mukaan nyt on kuitenkin selvinnyt, että huono ilmanlaatu voi pahentaa hengitys- ja sydänsairaiden oireita jo muutamassa tunnissa.

Haittoja aiheutuu elimistössä useilla mekanismeilla, joista ehkä tärkein ovat erilaiset tulehdusreaktiot.

- Hyvinkin pienet pitoisuudet ovat haitallisia. Pääkaupunkiseudun pitoisuudet ovat matalampia kuin suurissa eurooppalaisissa kaupungeissa, mutta ihan sama terveyshaittojen kirjo meiltäkin löytyy.

Terveillekin haittaa

Pitkäaikaisesta kohonneesta altistuksesta voi tulla haittoja myös terveille ihmisille.

Riski sairastua krooniseen keuhkoputkentulehdukseen ja sydäntauteihin kasvaa, jos asuu vuosia vilkkaassa liikenneympäristössä tai lähellä poltetaan puuta huonosti.

- Tervekin henkilö voi siirtyä pikkuhiljaa sairaiden kategoriaan.

Lyhytaikaisesta voimakkaastakin altistuksesta terveet selviävät ohimenevillä oireilla, kuten yskällä tai hengenahdistuksella.

Tutkimuksissa selvitetään parhaillaan, millaiset koostumukset ja lähteet ovat haitallisimpia.

Vanhojen dieselajoneuvojen pakokaasuhiukkaset tiedetään varsin haitallisiksi. Uusien autojen ja biodieselin päästöjä vasta tutkitaan.

Toinen yleinen pienhiukkasten lähde on puun pienpoltto, mutta sen haitallisuudesta on selvästi vähemmän tutkimusta kuin liikenteestä. Asiasta saadaan lisätietoa lähivuosina.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme