Mainos
Mainos

Aurinkomyrsky voi jopa katkaista sähköt – Fingrid vakuuttaa: Suomen verkko on vahva

Maailmalla aurinkomyrskyt ovat aiheuttaneet sähköverkoissa häiriöitä.

– Aurinkomyrskyt ovat irrottaneet erilaisia verkkokomponentteja, minkä on aiheuttanut purkauksen seurauksena verkkoon tullut liika virta. Tämän seurauksena muuntaja on lauennut, josta puolestaan on tullut paikallisia sähkökatkoksia, kertoo johtaja Jussi Jyrinsalo Fingridistä.

Purkaus voi laukaista myös automaattisen verkonsuojareleen, joka voi katkaista isollakin alueella olevan muuntajan sähkönsyötön. 

– Suomessa Fingrid ei ole kuitenkaan havainnut mitään vaikutuksia sähkönkäyttäjille viimeöisen poikkeuksellisen voimakkaan aurinkomyrskyn vuoksi. Meidän verkko on vahva, koska meillä on esimerkiksi erilaiset muuntajat kuin monessa muussa maassa, sanoo Jyrinsalo.

Fingridin mukaan auringon uloimman kaasukehän massapurkaus aiheutti vakavan geomagneettisen myrskyn hieman ennen kello kahta perjantaina aamuyöllä Suomessa. Myrsky oli voimakkaimmillaan aamu kahden ja neljän välillä, mutta jatkuu edelleen. 

Suomessa käytetään verkossa sarjakondensaattoreilta, jotka katkaisevat auringon indusoivan tien. 

– Meillä on tehty simulointeja erilaisilla aurinkomyrskyillä ja testattu sähköverkon kestävyyttä. Purkaus voisi siis muuttaa sähköjännitteen käyrän muotoa, mikä voi aiheuttaa häiriöitä. Meidän mittalaitteet eivät ole havainneet mitään poikkeuksellista viime yönä. Seuraamme tietysti myrskyjen voimakkuuden kehitystä, päättää Jyrinsalo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme