Mainos
Mainos

Austin Wright: Tony & Susan, suomentanut Mari Janatuinen

(Avain)

Austin Wrightin vuonna 1993 ilmestynyt Tony & Susan -romaani jäi, kummallista kyllä, vaille suurempaa huomiota. Onneksi kustantajat eri maissa päättivät oikaista vääryyden ja tarjota kirjalle uuden tulemisen. Satsaus uusintapainoksiin kannatti: lukijat ja kriitikot häkeltyivät. Vuonna 2003 kuollut kirjailija ei valitettavasti päässyt nauttimaan teoksensa myöhäsyntyisestä hehkutuksesta.

Tony & Susan on taitavasti rakennettu psykologinen trilleri, kiehtova analyysi kirjallisesta työstä, päähenkilön oman menneisyyden muistelo ja jonkinlainen sovitustyö tuon menneisyyden kanssa - kaikkia näitä yhtä aikaa.

Wrightin romaanin päähenkilö on keski-ikäinen opettaja Susan Morrow, jonka entinen aviomies Edward Sheffield ottaa vuosien jälkeen yllättäen yhteyttä, pyytää lukemaan romaaninsa käsikirjoituksen ja antamaan rehellistä palautetta. Susanilla on tekstin arviointiin riittävä kompetenssi mutta myös kiusallisen vahva ennakko-asenne. Hän on aina pitänyt Edwardin kirjailijan haaveita epärealistisina ja tämän lahjakkuutta riittämättömänä. Susan tarttuu vastentahtoisesti käsikirjoituspinoon ja yllättyy: julma kidnappausdraama Yön eläimet koukuttaa hänet heti. Siinä päähenkilö, matematiikan professori Tony Hastings, lähtee vaimonsa ja teini-ikäisen tyttärensä kanssa lomalle Maineen mutta joutuu menomatkalla keskelle järkyttäviä tapahtumia. Asiat menevät musertavasti pieleen. Tony tajuaa astuneensa maailmaan, jossa hän on voimaton ja jossa sivistyksen lait eivät päde.

Tarinoilla kehyskertomusten sisällä on taipumus olla vaikeaselkoisia ja akateemisia. Austin Wrightin rakentama romaani ei ole sellainen. On kiinnostavaa lukea Yön eläimiä paloittain ja samanaikaisesti Susanin kanssa, ikään kuin tirkistellen hänen olkansa ylitse. Susan miettii lukiessaan välillä aivan toisenlaisia seikkoja kuin minä, toisinaan takerrumme jopa samoihin yksityiskohtiin. Kirjan lukeminen tuntuu aivan siltä kuin minulla ja Susanilla olisi kahden naisen lukupiiri. Keskustelu tosin on yksisuuntaista mutta silti hedelmällistä.

Romaanin sisään upotettu, Edwardin kirjoittama Yön eläimet, on pirullisen piinaava ja moraalisesti monitahoinen trilleri, jonka lukemiseen tuovat kevennystä Susanin arki ja hänen ajatuksensa. Lukija ja Susan miettivät yhdessä, kuinka ihmeessä Edwardin kaltainen nyhverö mies on voinut saada aikaan näin julman ja taidokkaasti rakennetun tarinan ja kuinka paljon hän on siirtänyt henkilöhahmoihin omia ja läheistensä ominaisuuksia. Toisaalta tietomme Edwardista rajoittuvat täysin siihen, mitä Susan meille päättää kertoa - tai käytännössä siis kirjailija Austin Wright. Koska Susanin elämän kaikkein suurin rakkaus on kirjallisuus, Edwardin kosto entiselle vaimolleen on nerokkain mahdollinen: mestarillisesti kirjoitettu kirja. Mikään feel good -romaani Tony & Susan ei ole, mutta vaikeasti unohtuva se kyllä on.

Kommentoija on MTV3:n kulttuuritoimittaja.

-En voi työssäni tehdä juttuja vain suosikkikirjailijoistani, sillä oma kirjamakuni ei edusta koko kansan makua. Huomenta Suomen kirja-aamujen vieraita ja juttuja suunnitellessani löydän joskus kirjailijoita, joiden maailmaan jään onnellisesti koukkuun. En koskaan koe, että tuhlaisin lukiessa aikaani. Lähinnä yritän olla ahdistumatta niistä lukuisista hienoista kirjoista, joita en luultavasti koskaan ehdi lukea.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme