Mainos

Auto talvikuntoon – näillä vinkeillä pääset alkuun

Autoilijan on hyvä varautua pakkasen, pyryn ja liukkaiden talviolosuhteiden tuloon jo silloin, kun ajo-olosuhteet ovat vielä näin syksyisen leudot.

Asiantuntijoiden mukaan tärkeää auton talvikestävyyden kannalta on säännöllinen huolto. Jos auto on käytetty määräaikaishuollossa valmistajan huolto-ohjelman mukaisesti, auton pitäisi selvitä talven yli ilman sen erityisempää talvihuoltoa.

–Tietysti jos autoa ei ole huollettu näin, vaan ajomäärät ovat pieniä tai jostain muusta syystä ei ole toimittu huolto-ohjelman mukaisesti, silloin on syytä tehdä huolto autoon ennen talven tuloa, kehottaa koulutuspäällikkö Antero Lammi Liikenneturvasta.

Joidenkin uudempien autojen huolto- ja öljynvaihtoväli on kuitenkin sen verran pitkä, että tietyissä tilanteissa kannattaa harkita öljyjen vaihtamista tiheämmin kuin mitä ohjekirja sanoo.

–Erityisesti silloin, jos ajaa vähän ja lyhyttä ajoa. Ne öljyt eivät parane iän myötä, sanoo turvapalvelupäällikkö Jonne Luomala Autoliitosta.

Öljyn määrä on hyvä tarkastaa tasaisin väliajoin ja lisätä sitä tarvittaessa. Lisäksi jäähdytysnesteen määrän ja sen pakkaskestävyyden tarkastamiselle voi olla perusteita, vaikka nekin yleensä käydään läpi auton määräaikaishuollossa.

Puhtaat lasit eivät herkästi huuruunnu

Auton puhtauteen on hyvä kiinnittää huomiota talviolosuhteissa. Auton vahaaminen ehkäisee lian tarttumista ja puhtaat lasien ulkopinnat luonnollisesti parantavat näkyvyyttä. Lasien pesua ei kuitenkaan kannata hoitaa vain auton ulkopuolelta, Luomala kehottaa.

–Kunnolla sisäpuolelta puhdistettu lasi ei huuruunnu samalla tavalla kuin likainen lasi.

Näkyvyys on parhaimmillaan, kun myös auton ajovalot ovat puhtaat ja toimivat. Ajovalojen suuntaus tarkastetaan ja hoidetaan katsastuksessa ja määräaikaishuollossa. Polttimoidenkin vaihdattaminen huollon yhteydessä säästää monelta harmilta, sanoo koulutuspäällikkö Lammi Liikenneturvasta.

–Monissa nykyautoissa ajovalon polttimon vaihtaminen on aika hankalaa. Itse olen määräaikaishuollossa pyytänyt vaihtamaan polttimot. Se on aika mitätön kustannus, eikä sitä polttimon vaihtoa tarvitse lähteä tekemään pakkasessa missään pimeässä huoltoaseman pihassa. Eikä tule sellaista tilannetta, että ne valot menisivät pimeiksi kesken ajon jossain väärässä paikassa.

Rengaspaineet kuntoon

Talvirenkaisiin vaihtaminen on itsestään selvin tapa varautua talvikeleihin. Niidenkin toimivuutta voi parantaa ja käyttöikää pidentää oikeilla rengaspaineilla.

–Pakkasen myötä erityisesti renkaan ilmanpaine muuttuu, joten se voi pakkasella olla jotain aivan muuta kuin renkaanvaihtohetkellä, Luomala Autoliitosta muistuttaa.

Liikenneturvasta kerrotaan, että esimerkiksi matalaprofiilirenkaat saattavat tyhjentyä hyvinkin tyhjiksi ilman, että sitä huomaa edes ajettaessa.

–Olen sellaisen tilanteen nähnyt, että kolme liikennealan ammattilaista oli saman päivän aikana käyttänyt yhtä autoa, jossa oli matalat renkaat. Viimeinen heistä vasta huomasi, että rengas oli jotenkin kummallisen näköinen. Siinä renkaassa oli muistaakseni vain 0,35 baria rengaspainetta jäljellä. Se rengas on niin vahvarunkoinen ja niin matala, että se ei näytä tyhjentyneeltä, Lammi kertoo.

Oikea rengaspaine selviää yleensä auton omasta ohjekirjasta, ovipilarista tai polttoaineen täyttöluukusta.

Menopeli vaatii virtaa

Jos akku on elinkaarensa päässä, sitä ei välttämättä kesällä huomaa. Lämpötilan painuessa pakkasen puolelle heikko akku voi kuitenkin tehdä tenän, Luomala sanoo.

–Jos akku alkaa olla viiden vuoden ikäinen, voi olla jo ihan viisasta uusia se – vaikka ei olisi ollutkaan sen kanssa ongelmia. Aina on helpompi ennakoida asioita kuin olla tuolla tiettömien taipaleiden takana akku sökönä.

Kannattaa varmistaa etukäteen ohjekirjasta tai autohuollosta, saako oman auton akusta antaa käynnistyskaapeleilla apuvirtaa hyytyneelle autolle tai voiko vaihtoehtoisesti oma auto ottaa sitä vastaan toisesta autosta.

–Olen kuullut sellaisia juttuja, että on virtapiikkien johdosta tullut autoihin vaurioita. Eli kyllä se kannattaa etukäteen selvittää, ettei sitä tarvitse arpoa jossain kylmällä parkkipaikalla kun tarvitsisi päästä liikkeelle, Lammi kehottaa.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot