Mainos

Autoilija, huomioithan pienet koululaiset liikenteessä

Koulut ovat alkaneet eri puolilla Suomea viime viikosta lähtien. Tämän vuoksi myös koulutiet täyttyvät kaiken ikäisistä lapsista. Koska varsinkin nuorimmat lapset ovat kokemattomia liikenteessä, päävastuu koulumatkojen turvaamisessa on poliisin mukaan aina aikuisilla.

Ekaluokkalaisen vanhempi Hanna Salokorpi kertoo käyneensä koulumatkan läpi yhdessä lapsensa kanssa.

- Olemme kulkeneet koulutien useammankin kerran, sillä matkalla on yksi todella vaarallinen ja iso risteys, Salokorpi selvittää.

Salokorven ensimmäistä lasta saatettiin kouluun koko vuosi. Nyt isoveli voi kulkea pienemmän kanssa, joten hän arvelee puolen vuoden riittävän saattamiseen.

Käpylän peruskoulun ala-asteella koulutiensä aloittanut Ilari kertoo, että hänen koulumatkansa on hyvin helppo, sillä ylitettävänä on vain yksi tie. Kotona on kuitenkin annettu ohjeita, miten kadunylitys tapahtuu oikein:

- Pitää tarkistaa, ettei autoja tule kun lähtee ylittämään tietä, Ilari sanoo.

Käpylän ala-asteella ekaluokkalaiset saivat lahjaksi keltaiset lippalakit, jotta autoilijat havaitsisivat heidät paremmin liikenteessä.

Lapsi ei hahmota etäisyyksiä tai nopeuksia

Lapsen on usein hankala tulkita liikennetilanteita oikein. Pienen lapsen on lisäksi vaikea nähdä lähestyviä ajoneuvoja esteiden takaa sekä arvioida niiden käyttämiä nopeuksia ja etäisyyksiä. Vastaavasti autoilijan voi olla vaikea havaita pientä lasta. Tämän vuoksi poliisi muistuttaa, että autoilijan on hyvin tärkeää noudattaa liikennevaloja ja kiinnittää huomiota käyttämäänsä ajonopeuteen.

Liikennevalvonnan tiedottaja ja liikkuva poliisi Jussi Pohjonen kertoo, että poliisi turvaa omalta osaltaan lasten kouluteitä valvomalla liikennettä tehostetusti koulujen läheisyydessä.

- Poliisi kiinnittää valvonnassaan erityistä huomiota suojatiekäyttäytymiseen, liikennevalojen noudattamiseen sekä ajonopeuksiin koulujen lähellä.

Pohjonen kiittää siitä, että autoilijat huomioivat koulujen läheisyyden ajomatkallaan. Tänäänkin teillä on kuitenkin liikkunut varoittavia esimerkkejä.

- Partiolta on tullut tietoja siitä, että liikennesääntöjä tulisi noudattaa vieläkin tarkemmin.

Vaarallisin tilanne koululaisen kannalta on Pohjosen mukaan se, kun autoilija ajaa suojatien eteen pysähtyneen auton ohi tarkistamatta, onko suojatiellä kulkijoita.

- Tällöin ennen kaikkea pienet kulkijat saattavat jäädä katveeseen ja lopulta vaaratilanne on todella suuri, Pohjonen sanoo.

Aikuiset voivat jalankulkijoina antaa myös esimerkkiä lapsille käyttäytymällä itse liikennesääntöjen mukaisesti.

- Jos vanhempi kulkee lapsen kanssa punaisia päin, lapsi oppii itsekin olemaan huolimaton.

Vaarallista Pohjosen mukaan pienten koululaisten kohdalla on myös se, että lapset saattavat olla niin innoissaan muista päivän tapahtumista, että he eivät muista varoa liikennettä.

Katso Anna Satovainion juttu

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot