Mainos
Mainos

Autoilijat huomio - bensalasku jopa tuplaantuu pakkasella

Paukkupakkaset voivat nostaa auton bensiinin kulutusta huimasti. Näin käy, jos ajamaan lähdetään kylmällä moottorilla.

– Kylmäkäynnistyksen jälkeen polttoaineen kulutus jopa kaksinkertaistuu ensimmäisten kilometrien aikana, kertoo Autoliiton turvapalvelupäällikkö Jonne Luomala.

Keskikulutus voi olla silloin laskennallisesti jopa 20 litraa sadalla kilometrillä. Käytännössä näin korkea kulutus koskee Luomalan mukaan ensimmäistä viittä tai kymmentä kilometriä.

Autoilijan kannattaa siis ehdottomasti lämmittää auton moottoria ennen matkaan lähtöä, Luomala neuvoo.

– Joko perinteisellä sähköisellä lohkolämmittimellä tai sitten polttonestetoimisella lämmittimellä. Kovilla pakkasilla kannattaa miettiä myös autoilun tarvetta. Pakkanen rasittaa auton tekniikkaakin lämmintä säätä enemmän, Luomala vinkkaa.

Dieselauto voi hyytyä - etsi arktista dieseliä

Jos taas ajaa dieselautoa, pakkasmittaria kannattaa seurata erityisen tarkasti. Talvilaatuisen dieselin suodatettavuus riittää vain noin 30 miinusasteeseen.

– Sitä kylmemmällä säällä on suuri riski, että auto hyytyy. Kovempia pakkasia varten on olemassa arktinen diesel, joka sietää noin 40 pakkasastetta. Sitä ei kuitenkaan ole saatavilla joka puolella.

Sen sijaan dieselin kulutus kasvaa pakkasilla bensiiniä vähemmän.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme