Mainos
Mainos

Autoilijat pitävät autopuhelinta turvallisuusriskinä

Autopuhelimen käyttö ajettaessa on liikenneturvallisuuden kannalta kaksipiippuinen juttu. Puhelimella edistää turvaa esimerkiksi silloin, kun soittaa kotijoukoille myöhästymisestä ja ajelee sen jälkeen rauhallisesti perille. Autopuhelimen käyttäjistä melkein kuusi kymmenestä kokee edistäneensä turvallisuutta kännykkänsä avulla.

Toisaalta puhelinta käyttävistä autoilijoista 42 prosenttia kertoo joutuneensa vaaratilanteisiin käyttäessään puhelinta ajon aikana. Liikenneturvan teettämän tutkimuksen mukaan autoilijoista yli kolmanneksella on käytössään autossa puhelin. Reilu viidennes käyttää sitä päivittäin ajaessaan, ja puheaika on useimmiten alle 15 minuuttia päivässä.

Kun kysyttiin, minkälaisiin vaaratilanteisiin puhelimen käyttö on johtanut, 25 prosenttia vastasi, että muun liikenteen seuraaminen oli hetkeksi herpaantunut, 11 prosenttia ilmoitti liikennemerkin jääneen huomaamatta ja 10 prosenttia sanoi autonsa nopeuden alentuneen muita häiritseväksi.

Vaaratilanteita olivat myös auton ajautuminen keskikaistalle tai liiaksi oikeaan reunaan (6 pros.). Miehet kertoivat useammin kuin naiset, että muun liikenteen seuranta herpaantui soitettaessa. Naisilla taas oli miehiä useammin jäänyt liikennemerkki havaitsematta.

Naisille vähemmän vaaraa puhelimesta

Kaikkiaan 58 prosenttia haastatelluista autoilijoista ei ollut joutunut minkäänlaiseen vaaratilanteeseen käyttäessään puhelinta ajaessaan. Naisautoilijoista peräti 70 prosenttia ilmoitti asian olevan näin, miesautoilijoista 53 prosenttia.

Autoilijoista 57 prosenttia kokee edistäneensä turvallisuutta puhelimella. Yleisimmin (40 pros.) mainittiin tämän tapahtuneen soittamalla myöhästymisestä ja ajamalla rauhallisesti. Turvallisuutta oli myös edistetty soittamalla apua ajoneuvovian tai vahingon takia (17 pros.) sekä varoittamalla muita vaaratilanteista tai tien liukkaudesta (11 pros.).
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme