Mainos
Mainos

Autoilijoiden kipuraja yhä saavuttamatta

Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pentti Rantala uskoo, että autoilijoiden kukkaronnyörit venyvät vielä, vaikka polttoaineiden hinnat ovat nousseet.

- Maaliskuussa tehdyn tutkimuksen mukaan autoilijoiden kipuraja kulkee noin kahden euron litrahinnassa, selittää MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Rantala.

Rantalan mukaan suomalaiset eivät helpolla luovu ajamisesta.

- Nykyään ajaminen on pääasiassa hyötyajoa. Kuljetaan työmatkoja, viedään lapsia kouluihin ja harrastuksiin. Harva enää ajelee ihan huvin vuoksi, joten auton käyttöä on vaikea vähentää.

Autoalan keskusliitossa ei huudella polttoaineverotuksen keventämisen perään. Rantalan mukaan se olisi myös asetettujen ympäristötavoitteiden vastainen ratkaisu. Toisenlaisia veromuutoksia kuitenkin odotetaan.

- Jossain vaiheessa verotusta tullaan varmasti säätämään sen mukaan, millaisia päästöjä mikäkin polttoaine aiheuttaa.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) totesi eilen, että verotuksen laskeminen olisi väärä signaali öljyntuottajille ja saavutettu hyöty valuisi hinnankorotuksina "sheikkien taskuun".

Markkinat määräävät dieselin hinnan

Diesel-autojen suosio on ollut kovassa kasvussa paitsi Suomessa, myös maailmanlaajuisesti.

- Esimerkiksi Länsi-Euroopassa myydään jo puolet uusista autoista myydään dieseleinä. Näin ollen diesel-polttoaineen kysyntä kasvaa samalla, kun bensiinistä on ylitarjontaa.

Tällä hetkellä dieselin maailmanmarkkinahinta on 15 prosenttia korkeampi kuin bensiinin. Dieselin kysyntä pysynee korkeana myös jatkossa.

Rantala ei kuitenkaan lähtisi hylkimään diesel-autoja, vaan suosittelee valinnan tekemistä perinteisen pohdinnan kautta.

- Jos ajokilometrejä tulee vuodessa 20 000 tai enemmän, diesel on yhä erinomainen vaihtoehto. Jos ajaa vähemmän, kannattaa ottaa pienikulutuksinen ja -päästöinen bensiiniauto.

Pienimoottoriset käyvät kaupaksi

Alkuvuoden tilastojen perusteella yli 1,6-litraisten bensiinimoottoristen autojen myynti on vähentynyt ja tätä pienempikoneisten puolestaan lisääntynyt. Kehitys on näkynyt myös hankintahinnan putoamisena.

Rantala kuitenkin muistuttaa, että samalla kuluttajat haluavat autoihinsa yhä enemmän lisävarusteita, mikä nostaa hintaa.

Autoalan keskusliitto suhtautuu näkymiinsä toiveikkaasti.

- Polttoaineiden hinta ei näy tilauskannassa, koska nousu on kuitenkin ollut tasaista. Varmasti tavoitamme asetetut myyntitavoitteet.

Ennusteen mukaan Suomessa myytäisiin tänä vuonna 151 000 uutta henkilöautoa. Näin korkeissa lukemissa Suomessa oltiin viimeksi 1980-luvun lopulla.

Lue lisää:

Lue ja kommentoi:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme