Mainos
Mainos

Autoilijoille hands free -pakko, lentojen turvatarkastukset tiukkenevat

Vuoden vaihtuminen tuo muutoksia monien suomalaisten arkeen.

Liikenteessä tuli vuoden 2003 alettua voimaan uusia määräyksiä. Eniten julkisuutta on saanut hands free -laitteen käyttöpakko auton ajon aikana. Matkapuhelinta ajon aikana käyttävän kuljettajan on tästä lähtien käytettävä kädet vapaiksi jättävää hands freetä. Laitetta on käytettävä myös silloin, kun auto on pysähtynyt liikennevaloihin tai esimerkiksi ruuhkan takia.

-Poliisi ei järjestä erillisiä hands free -ratsioita. Valvomme matkapuhelimen käyttöä muun liikennevalvonnan yhteydessä, kerrottiin liikkuvasta poliisista tänään.

Liikkuva poliisi arvioi, että hands free -pakko on "aika hyvin tiedotettu ja tiedostettu". Kännykän käytöstä ilman hands freetä rapsahtaa nyt 50 euron rikesakko.

Lentomatkustajien on puolestaan hyvä muistaa, että vuoden alusta käsimatkatavaroiden lisäksi tarkastetaan kaikki koneen ruumaan menevät matkatavarat sekä kotimaan- että ulkomaanlennoilla. Matkatavarana lentokoneeseen ei saa viedä esimerkiksi nestemäisiä kaasuja, tulenarkoja esineitä (mm. sytyttimet ja tulitikut) eikä räjähteitä, ammuksia, ilotulitteita tai valoraketteja.

Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksesta kerrottiin keskiviikkona, että uudet turvatarkastukset eivät aiheuttaneet lisäviivästyksiä ensimmäisenä voimassaolopäivänään. Matkustajat eivät ole jonottaneet tarkastuksissa tavanomaista pitempään, eivätkä myöskään lennot viivästyneet.

Vuodenvaihde toi velvoitteita myös jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Jalankulkijoiden tulee käyttää heijastinta pimeällä myös taajamissa ja valaistuilla teillä. Heijastimen puuttumisesta ei kuitenkaan rangaista.

Pyöräilijän on yleensä käytettävä asianmukaista kypärää, joka on tarkoitettu nimenomaan pyöräilyyn. Myöskään kypärän käyttämättömyys ei ole rangaistavaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme