Mainos
Mainos

Autoilijoille kehitettiin hirvihälytin

Hirvikolarit ovat alkuvuonna kääntyneet selvään laskuun, mutta tänäkin vuonna kolareita tapahtuu pari tuhatta. Nyt hirvikolareiden estämiseksi on kehitetty erityinen hälytin, jonka avulla autoilijat voivat varoittaa toisiaan teillä liikkuvista hirvistä.

Tiehallinnon tilastojen mukaan Suomessa tapahtui tämän vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana 967 hirvikolaria, joka on yli kolme sataa viime vuotista vähemmän. 90-luvun aikana hirvikolarit ehtivät liki kolminkertaistua ennen kuin tilastot kääntyivät laskuun. Pahimpana vuonna hirvi oli mukana kolarissa yli 3 000 kertaa.

Nyt hirviä ei tarvi enää tarkkailla pelkästään omin silmin vaan autoilijoille on kehitetty hirvivaarahälytin.

- Kun kuljettaja havaitsee tiellä tai tiealueella hirven, hän tekee niinsanotun hirvihälytyksen, johtaja Erkko Suomalainen Ebsolut Oy:stä kertoo.

Hälytyksen aika ja paikka tallentuvat keskusjärjestelmään, josta tieto lähtee muille palvelun piirissä oleville. Kun ajoneuvon kuljettaja lähestyy tätä hirvihälytyspaikkaa, hän saa niinsanotun hirvivaroituksen.

Kajaanilaisten Ebsolut ja Sunit -yhtiöiden kehittämää palvelua voidaan soveltaa myös eri eläimistä kuten peuroista ja poroista varoittamiseen. Sen avulla voidaan myös kertoa muuttuvista keliolosuhteista kuten liukkaasta ja sumusta.

Järjestelmä pohjautuu paikannus- ja viestiyhteyksin varustettuun ajoneuvotietokoneeseen ja erityiseen palvelinohjelmaan.

- Suomessa on noin 5 000 autoa, joissa tämmöinen järjestelmä on käytössä tai käyttöönotettavissa., Suomalainen kertoo.

Tietokantaan tallennettuja hirvivaroitustietoja voidaan käyttää myös esimerkiksi hirviaitojen ja varoitusmerkkien sijoittelun suunnittelussa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 10.10.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme