Mainos
Mainos

Autojen päästöt putosivat verouudistuksen avulla

Suomalaiset ostavat aiempaa pienipäästöisempiä autoja. Muutos johtuu vuodenvaihteen verouudistuksesta.

Tänä vuonna elokuun loppuun mennessä Suomessa oli rekisteröity liki 110 000 uutta autoa. Ajoneuvorekisterikeskuksen mukaan näistä noin viidenneksen hiilidioksidipäästöt ovat alle 140 grammaa kilometriltä. Vielä viime vuonna näin vähäpäästöisten mallien osuus oli uusista rekisteröinneistä alle kymmenesosa.

Sen sijaan yli 200 grammaa kilometrillä tupruttavien autojen suosio on puolittunut. Viime vuonna uusista autoista oli tällaisia viidennes, nyt alle kymmenesosa.

Erikoistutkija Juhani Laurikko Valtion teknillisestä tutkimuskeskuksesta VTT:stä kertoo, että muutos johtuu nimenomaan verouudistuksesta, joka alensi vähemmän päästävien autojen hintoja.

- Viimeiset viisi vuotta ennen uudistusta päästöluvut pysyivät samoina.

Muutos näkyy päästöissä myöhemmin

Uusien autojen keskimääräinen päästö on pudonnut tänä vuonna noin 175 hiilidioksidigrammasta vähän yli 160:een. Laurikon mukaan tämä ei juuri vaikuta Suomen liikenteen kokonaispäästöihin.

- Suomessa on yli kaksi miljoonaa henkilöautoa, eikä suurin osa autonomistajista osta missään vaiheessa uutta autoa.

Laurikko kertoo, että suurin osa käytetyn auton omistajista vaihtaa vanhan autonsa uudempaan käytettyyn. Aivan uusia autoja on koko autokannasta vain kymmenesosa. Siten kestää vuosia, ennen kuin vähemmän saastuttavat autot läpäisevät markkinat. Tosin se, että uusien vähäpäästöisten autojen hinnat laskevat, luultavasti pudottaa myös käytettyjen pienipäästöisten autojen hintaa.

- Kun pienempipäästöisiä autoja myydään kymmenen vuotta, se alkaa näkyä koko autokannassa, Laurikko summaa.

Uusien autojen päästöissä ollaan vielä melko kaukana EU:n tavoitteista. Alun perin uusien autojen keskimääräisten päästöjen piti olla jo tänä vuonna 140 grammaa kilometriltä. Neljän vuoden kuluttua uusien autojen keskipäästön pitäisi olla vain 130 hiilidioksidigrammaa kilometriltä.

Laurikko kuitenkin uskoo, että myös teollisuus alkaa tarjota entistä enemmän vähäpäästöisiä malleja, koska niillä näyttää olevan kysyntää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme