Mainos
Mainos

Autoliikenteen lakko päättyy

Osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoesityksen. Liikenne palautumassa normaaliksi jo illalla.

Autoliikenteen lakko päättyy. Sekä työntekijä- että työnantajaliitto hyväksyivät valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen sovintoesityksen alkuillasta. Ensimmäisten autojen odotettiin palaavan ajovuoroihinsa jo tänään, mutta liikenne normalisoituu kokonaan vasta huomenna.

Lakon on arvioitu vaikuttaneen ainakin puolen miljoonan ihmisen liikkumiseen. Lakko on aiheuttanut häiriöitä myös jätekuljetuksiin. Lakon mahdollinen laajeneminen esimerkiksi satamiin olisi aiheuttanut merkittävää vahinkoa teollisuudelle ja kaupalle.

Nyt tehty ratkaisu ei tuo merkittävää muutosta osa-aikatyön määrään, mutta se selkiyttää pelisääntöjä, joilla osapuolet voivat sopia asiasta. Saloniuksen mukaan se varmistaa työrauhan ainakin tämän sopimuskauden ajan.

Kullakin varikolla saa jatkossa olla kaksi osa-aikakuljettajaa, elleivät erityiset liikenteelliset, aikataululliset tai tuotannolliset syyt muuta vaadi. Osa-aikatyötä koskevia kiistoja ratkotaan erillisessä ratkaisulautakunnassa.

Suomen linja-autoliiton toimitusjohtaja Heikki Kääriäinen uskoo, että muiden lakossa olleiden kaupunkien liikenne palaa normaaliksi kuta kuinkin samaan tahtiin kuin pääkaupunkiseudulla. Myös kaupunkien väliset kaukoliikenteen bussit saataneen aikatauluun viimeistään perjantain aamupäivän kuluessa.

Tupo-taso ylittyi jälleen selvästi

Osa-aikatyön käyttö on ollut kuljetusalalla keskeinen kiistan aihe jo vuosia. Sen vuoksi ajauduttiin bussilakkoon viimeksi pääkaupunkiseudulla marraskuussa 2004.

Sopimus on kaksivuotinen ja se ylittää palkankorostusten osalta tupo-tason. Sen arvioitu kustannusvaikutus on noin 6,5 prosenttia. AKT katsoo sen noudattavan palkkaliukumia saavan teollisuuden korotustasoa.

Sekä SAK:lainen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT että Autoliikenteen työnantajaliitto ALT hyväksyivät Saloniuksen esityksen yksimielisesti hallitustensa kokouksissa iltapäivällä. Vastaukset annettiin Saloniukselle asetettuun määräaikaan mennessä kello 18.

AKT:n puheenjohtaja Timo Räty sanoi ratkaisun olleen hankalan, koska molemmat osapuolet joutuivat tekemään vaikeita myönnytyksiä.

- Kokonaisuutena esitys oli kuitenkin sellainen, että katsottiin, että se voitiin hyväksyä.

Myös ALT:n toimitusjohtaja Hannu Parvela katsoi, että sopimuksessa on sekä hyviä että huonoja elementtejä.

- Huonoa on se, että se on hyvin vaikeasti tulkittavissa. Uskon kuitenkin, että sen avulla ongelmat pystytään AKT:n kanssa ratkaisemaan.

Vaikutukset kaupoille vähäiset

Lakko ei vaikuttanut paljoakaan kauppojen tavaravalikoimiin. Kauppaketjuihin tavaraa kuljettavan Inex Partnersin toimitusjohtajan Risto Pyykösen mukaan lakko sai aikaan pieniä viiveitä.

- Pääosin toimintamme on jatkunut normaalina, Pyykkönen sanoi.

Myös Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtajan Osmo Laineen mukaan poikkeusjärjestelyt riittivät pitämään toiminnan käytännössä entisellään.

Pakkanen vähentänyt jätehaittoja

Myöskään jätehuoltoa lakko ei kovin paljoa haitannut. Jätekuljetuksia hoitavan Lassila&Tikanojan yksikön johtajan Pertti Tammivuoren mukaan ongelmat olivat yksittäisiä.

Jäteongelmaa helpotti reipas pakkanen, myönsivät Tammivuori ja Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan YTV:n jätehuollon tiedottaja Kati Mäki-Latikka.

- Etenkin biojätteet olisivat voineet alkaa haista, ellei pakkanen olisi pitänyt niitä jäässä.

Tammivuoren mukaan harvoin tyhjennettäviä jäteastioita ei ollut lakon aikana vielä edes tarvetta tyhjentää.

Tammivuori lupaa jätekuljetusten kulkevan huomenna täysin normaalisti. Kaikki lakon aikana kerääntyneet jätteet saadaan hänen mukaansa kerätyksi viikossa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme