Mainos

Automaattinen valitustie hoviin halutaan katkaista

Valitustien katkaiseminen tarkoittaisi, että tietyistä käräjäoikeuden päätöksistä ei saisi valittaa hoviin ilman sen lupaa. Muutoksella halutaan vähentää hovioikeuksien ruuhkia.

Automaattinen ja kaikissa jutuissa avoin valituskanava käräjäoikeuksista hovioikeuksiin halutaan katkaista.

Oikeusministeriön selvitysmies, Helsingin hovioikeuden entinen presidentti Olli Huopaniemi ehdottaa, että hovioikeuksissa luovuttaisiin seulontamenettelystä ja otettaisiin käyttöön järjestelmä, jossa anotaan lupaa muutoksenhakuun.

Käytännössä ehdotus tarkoittaa, että tietyistä käräjäoikeuden päätöksistä ei saisi valittaa hoviin ilman sen lupaa.Muutoksella halutaan vähentää hovioikeuksien ruuhkia.

Lupaa muutoksenhakuun pitäisi Huopaniemen mielestä pyytää rikosasioissa, joissa vastaaja on tuomittu sakkoon tai enintään yhdeksän kuukauden vankeuteen. Lisäksi muutoksenhakulupa vaadittaisiin riita-asioissa, joissa on kyseessä korkeintaan 5000 euron rahasumma.

Selvitysmies ehdottaa, että muutoksenhakuluvan voisi myöntää yksi hovioikeuden jäsen sellaisissa jutuissa, joissa ratkaisun perusteella voidaan epäillä käräjäoikeuden tuomion oikeellisuutta.

Seulontamenettely epäonnistui

Selvitysmiehen mukaan hovioikeuksissa vuonna 2003 käyttöön otettu seulontamenettely on epäonnistunut. Seulonnassa hovioikeus voi lopettaa valituksen tutkimisen, jos sen jäsenet pitävät käräjäoikeuden tuomiota yksimielisesti selvästi oikeana.

Korkein oikeus on katsonut, etteivät seulontamenettelyyn kuulu sellaiset asiat, joissa hovin pitää arvioida suullisen todistelun uskottavuutta. Tämän jälkeen seulontamenettelyn käyttö on vähentynyt roimasti.

Selvitysmiehen mukaan hovioikeuksissa tarvittaisiin entistä enemmän suullista käsittelyä mutta aiempaa suppeammassa muodossa. Huopaniemi ehdottaa hoveihin uutta suullisen kuulemisen muotoa, jossa kuultaisiin vain asianosaisia mutta ei otettaisi vastaan mitään muuta todistelua. Kyseisissä tapauksissa voitaisiin käsitellä esimerkiksi rangaistuksen mittaamista koskevia valituksia.

Oikeusministeriö asetti Huopaniemen vuonna 2004 selvittämään hovioikeuksien muutoksenhakutarpeita. Selvitysmies on jo aiemmin ehdottanut, että valitusten siirto olisi mahdollista hovioikeuksien kesken ruuhkien helpottamiseksi. Asiasta on annettu hallituksen esitys eduskunnalle viime vuonna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot