Mainos
Mainos

Auton vaihtaminen kallistunut

Uuden henkilöauton kustannukset ovat nousseet viime vuodesta noin yhdeksän prosenttia.

Autoliiton kilometrikustannuslaskelmien mukaan uuden henkilöauton kustannukset ovat nousseet noin yhdeksän prosenttia. Suurimpana syynä kustannusten nousuun on se, että uuden henkilöauton arvo laskee ensimmäisinä käyttövuosina nopeammin kuin muutaman viime vuoden aikana. Toisin sanoen vaihto uuteen autoon tulee kalliimmaksi kuin aiemmin.

Pääomakustannusten nousua on vauhdittanut korkojen nousu. Käytettyjen autojen ostajalle kehitys on ollut parempi. Alhaisempi hankintahinta ja jälleenmyyntiarvon hillitympi lasku ovat pitäneet käytetyn auton kustannusnousun pienempänä. Henkilöauton käyttökustannukset ovat myös nousseet selvästi. Tämä on johtunut sekä polttoaineiden että vakuutusmaksujen kallistumisesta.

Vakuutusmaksut ovat nousseet viime vuodesta kuusi prosenttia. Kilometrilaskelman mukaan uuden 140 000 mk maksavan auton kustannukset kilometriä kohden ovat 2,30 mk. Laskelmassa oletetaan vuotuisen ajokilometrimäärän olevan 20 000 km. Viime vuonna vastaava kustannus oli 2,11 mk kilometriltä. Käytetyn,
70 000 mk maksavan auton kilometrikustannukseksi saatiin 1,84 mk, kun se viime vuonna oli 1,80 mk. Auton pitoaika laskelmissa on neljä vuotta.

Laskelmassa ilmeni lisäksi, että dieselauton hankinta kannattaa, jos ajaa vuodessa yli 35000 kilometriä. Käytetyllä autolla dieselauto tulee kannattavaksi pienemmällä kilometrimäärällä. Autoliiton laskelmissa selvitettiin myös autoedun edullisuutta. Autoetu ei laskelmien mukaan aina ole kannattava työntekijälle oman auton käyttöön verrattuna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme