Mainos
Mainos

Autopommista vaaditaan kovia rangaistuksia

Espoon Karakallion autopommijuttua selvitetään tänään Espoon käräjäoikeudessa. Kolmea suomalaista miestä syytetään kahdesta murhan yrityksestä ja törkeästä tuhotyöstä. Poliisin mukaan tapauksessa on viitteitä järjestäytyneen rikollisuuden välienselvittelystä.

Räjähdyksessä loukkaantui yksi ihminen

Espoon käräjäoikeudessa alkoi tänään poikkeuksellinen oikeudenkäynti, jossa on syytettynä kolme miestä kahdesta murhan yrityksestä ja törkeästä tuhotyöstä. Kihlakunnansyyttäjä Markku Ahonen vaatii syytetyille ensisijaisesti ainakin 12 vuoden vankeusrangaistuksia.

Syytetyt kiistävät syyllistyneensä murhayrityksiin ja pääosan muistakin syytteistä. Turvatoimet käräjäoikeudessa olivat ennätyskireät.

Ahosen mukaan henkilöauton kuljettajan penkin kohdalle maahan oli asetettu pommi, jonka kohteena oli Natural Born Killers -järjestön nokkamies tai hän ja hänen vaimonsa. Pommi kuitenkin räjähti helmikuisena yönä Espoon Karakalliossa kesken asennuksen, ja asentaja loukkaantui pahasti. Räjähdysainetta pommissa oli noin kilo.

-Kyse on murhayrityksestä, sillä tekijöillä oli selkeä toiminta-ajatus, tavoite ja kohde. Pommin piti räjähtää aamulla, kun autoa aletaan peruuttaa kerrostalon parkkipaikalla, Ahonen kuvaili. Ahosen mukaan pommi ei ollut ensimmäinen. Edellinen asetettiin jo pari viikkoa aiemmin eli viime tammikuussa, mutta se haettiin pois, koska se ei toiminut. Natural Born Killersien pomo pääsi tammikuun alkupuolella vankilasta. Järjestön nokkamies sanoi ennen oikeudenistunnon alkua, että teon motiivina oli pelko, koska hänen luultiin olevan jonkun perässä.

Miehen mukaan luulot olivat vääriä, hänellä ei ollut tappoaikeita. Syyttäjän mielestä yksi motiivi on myös lehtijuttu ja tv-ohjelma, joissa nokkamies kehuskeli järjestöllään ja tekemisillään, muun muassa velkojen perinnällä ja väkivallalla. Tämä oli aiheuttanut suuttumusta. Ahonen sanoi, että pommin asettajalle lupailtiin noin 10 000 markan palkkiota.

"Jäi valmistelun asteelle"

Toimeksiantajaksi epäilty kiistää syyllistyneensä murhayritykseen ja tuhotyöhön. Avustajan mukaan mies ei ole suunnitellut tai antanut rikosta muiden tehtäväksi. Pommin asentanut mies myöntää tuhotyön, mutta kiistää sen olleen törkeä. Hän kiistää myös kaksi murhan yritystä ja sanoo, että kysymys on valmisteluasteelle jääneestä asiasta.

-Hän ei käsittänyt, että oli tarkoitus aiheuttaa henkilövahinkoja, avustaja sanoi. Lapinjärveltä Espooseen autoa kuljettanut kiistää törkeän tuhotyön, mutta myöntää toissijaisen syytteen avunannosta. Sen sijaan hän kiistää syytteet murhan yrityksistä sekä toissijaisen syytteen avunnosta kahteen murhayritykseen. Hän luuli, että tarkoitus oli vain räjäyttää auto ja pelästyttää.

Syyttäjä vaatii hänelle toissijaisesti ainakin kuuden vuoden vankeusrangaistusta. Killersien nokkamiehen vaimo vaatii rangaistusta syytetyille ja 20 000 markan korvauksia henkisistä kärsimyksistä. Sen sijaan Killersien pomo ei vaadi rangaistusta, hän haluaa vain korvauksen räjähdyksessä tuhoutuneesta paidastaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme