Mainos

Avioerojen ääripäät: yhteiselosta täydelliseen katoamiseen

Suomessa erotilanteissa yleisimpiä asumismuotoja lapsille avioeroperheissä ovat vuorokotiviikot.

Vuoroviikkoasuminen on Ensi- ja turvakotien liiton Neuvokeskuksen kehittämispäällikkö Jussi Pullin mukaan lähes ideaaliratkaisu perheille.

– Se on yksi tapa järjestää lapsen asuminen ja kyllä niitä paljon myös tehdään.

Toisaalta lapsen etu on aina tärkein, Pulli muistuttaa.

– Kyllä minä ajattelen näissä eritilanteissa niin, että kaikki vaihtoehdot, jotka tukevat lapsen näkökulmaa ovat sallittuja. Minkä sitten itse kukin perhe kokee hyväksi vaihtoehdoksi.

Vanhemmat jäävät lähelle

Hyvin usein päädytään Pullin mukaan eron sattuessa myös siihen ratkaisuun, että vanhemmat pyrkivät asumaan hyvin lähellä toisiaan.

– Tällöin lapset voi tasapuolisesti olla molempien vanhempien luona, Jussi Pulli sanoo.

Lintupesä-muoto, eli vanhempien vuoroasuminen yhteisessä kodissa, on myös yleistymässä ja se on Pullin mukaan lapsen kannalta hyvä ratkaisu – jos vanhemmat siihen pystyvät.

– Se on lapsen kannalta turvallinen, koska siinä säilyy se turvallinen elinympäristö. Se koti, verkostot, ystävät, koulukaverit ja niin edelleen. Se oma huone ja omat tavarat. Ne on aika tärkeitä asioita.

Eron myötä voi tulla myös tilanteita, joissa toinen vanhemmista muuttaa esimerkiksi työn perässä paikkakunnalta kauemmas.

– Tällöin nämä järjestelyt aina hieman mutkistuu. Siinä usein tulee esteeksi sen toisen vanhemman tapaaminen, lähinnä esimerkiksi matkakustannusten tai sen tyyppisten asioiden takia. Silloin ratkaisuna voi olla esimerkiksi se, että lapsi asuu viikon toisen vanhemman luona ja toisen viikon toisen vanhemman luona, joskus jopa pidempiäkin aikoja riippuen hieman lapsen iästä, koulusta ja sellaisista asioista.

Vanhemmat osaavat ajatella jo lapsia erossa

Ensi- ja turvakotien liitossa on nähty myös toisenlaisia erojärjestelyitä.

– Ääripäät ovat todella sellaisia, että tavallaan toinen vanhempi jää kokonaan pois lapsen elämästä. Toiselle paikkakunnalle muutto voi vaikuttaa esimerkiksi tällaiseen ja itse en kenellekään lapselle tällaista toivo.

Vanhemmat huomioivat tänä päivänä Pullin mukaan lapset jo paremmin erotilanteissa.

– Olemme menossa hyvään suuntaan. Lapset täytyy aina huomioida, mutta ymmärrän täysin sen, että itsekkyys tietyissä asioissa voi lyödä läpi ja silloin ne lapset jää ulkopuolelle. Parempaan suuntaan ollaan menossa ja vanhemmat huomioivat lapset. Erot eivät ole koskaan helppoja.

Vuosikymmenien ajan avioerossa lapsi jäi lähes automaattisesti äidilleen. Pullin mukaan tämä ajattelutapa onkin hyvin pitkälti murtumassa suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Me puhumme Neuvokeskuksessa vanhemmuuden jatkumisesta. Eli parisuhde katkeaa, mutta vanhemmuus jatkuu. Sitä kautta olisi hyvä turvata lapselle mahdollisuus olla tasapuolisesti, tasavertaisesti molempien vanhempien kanssa.

Pulli tietää, että todellisuus voi olla hyvin erilainen.

– Edelleen isossa osassa avioeroja lapset jää äidin luokse asumaan ja isä monesti muuttaa siitä peruskodista pois.

Neuvokeskus on Ensi- ja turvakotienliiton ylläpitämä neuvontapalvelu lapsiperheille erotilanteissa. Sitä rahoittaa muun muassa Raha-automaattiyhdistys.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot