Mainos
Mainos

Avioerot lisääntyneet

Avioerot ovat lisääntyneet viime vuosina. Ura menee parisuhteen edelle.

Muutaman vuoden aviossa olleiden erot ovat lisääntyneet. Parisuhde ja vanhemmuus näyttävät jäävän alakynteen uran edessä.

Tilastokeskuksen mukaan avioliitoista purkautuu 27,6 prosenttia. Kaikista aviopareista 85 prosenttia on sellaisia, joissa kumpikin puoliso on ensimmäisessä avioliitossaan. Kolmasosa eronneista katuu kuitenkin myöhemmin eroaan, sanoo Kirkon perheasiain johtaja Martti Esko.

Esko muistuttaa, että löytyy keinoja muuttaa aviosuhteen arkipäivää. Avioeron taustalla on hänen mukaansa usein työelämän vaatimus perheen ja työn sovittamisesta yhteen. Tehtävien vaativuus on niin suuri, että parisuhde joutuu laiminlyödyksi.

-Noin 20-30 avioliittovuoden kuluttua seuraa usein kehityksellinen kriisi, johon vaikuttaa myös oma ikääntyminen. Ero ei ole tässä tapauksessa oikea ratkaisu. Esko neuvoo ihmisiä ottamaan järjen käteen ja suosittelee konsultoivaa keskustelua, sillä Suomessa on paljon alan asiantuntijoita.

-Ihmisen sisäisessä maailmassa avioero on traumatisoiva kriisi, vaikka ulos näytettäisiin oireetonta kuvaa, hän varoittaa.

Ero parempi kuin huono liitto

Työelämän paineiden lisäksi yleinen syy eroon on onnen ja rakkauden tavoitteleminen. Hyvä puoli on, ettei ole pakko pysyä avioliitossa, jossa on ylivoimaisia vaikeuksia. Huonoa on, että oman onnen tavoittelu saattaa astua kodin arjen ja lasten yläpuolelle.

Esko haluaa jokaisen eroa harkitsevan vanhemman muistavan, ettei parisuhde ole kahden kauppa, vaan siihen kuuluvat myös lapset. Alle neljävuotiaat ja murrosikäiset lapset kärsivät erosta eniten.

-Keski-ikäiset haikailevat romanttisen rakkauden ohessa omaa nuoruuttaan. Lasten asema sumenee tällaisissa haaveissa. On hyvä muistaa, että elämän kelloa ei voi kääntää taaksepäin, eikä missään ihmissuhteessa jatkuva onnentila ole mahdollinen, hän tiivistää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme