Mainos
Mainos

Avioituvien parien sukunimivalinnat kirjavoituvat

Avioituvat parit valitsevat yhä valtaosassa tapauksista miehen sukunimen, vaikka sukunimiratkaisujen kirjo onkin kasvanut.

- Asiasta neuvotellaan, ja se ei ole enää itsestäänselvyys, vaikka suuri osa valitseekin perinteisimmän tavan. Ajatuksellisesti mikä tahansa on mahdollista, sanoo perhetutkimuksen professori Kimmo Jokinen Jyväskylän yliopistosta.

Jokinen arvelee perhemuotojen ja -käytäntöjen moninaistumisen lisäävän sukunimen pohdintaa.

- Osittain vaikuttaa se, että toiset ja jopa kolmannet avioliitot, avoliitot ja avioerot ovat yleistyneet. Se pakottaa ihmiset miettimään nimeä, Jokinen pohtii.

Vain noin puolitoista prosenttia viime vuonna vihityistä miehistä otti vaimon sukunimen käyttöönsä, selviää Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmästä. Sen sijaan noin 78 prosenttia avioituneista naisista otti miehensä sukunimen.

Pieni osa pareista anoo maistraatista naimisiinmenon yhteydessä kokonaan uutta yhteistä nimeä.

- Jonkin verran on sitä, että otetaan esimerkiksi joku suvun vanha nimi käyttöön.

Tavat ovat tiukassa

Pastori Jukka Holopainen on vihkinyt pareja jo 24 vuotta, keskimäärin 15 paria vuodessa. Tänä kesänä hän vihkii Malmin seurakunnassa Helsingissä kymmenisen paria. Vihkiharjoituksiin tulevat parit ovat Holopaisen mukaan jo ehtineet päättää sukunimestä.

- Valtaosa sanoo, että me olemme vanhanaikaisia ja otamme miehen nimen. Tavat ovat tiukassa.

Holopainen on työssään huomannut, että yhdistelmänimien suosio on naimisiin mentäessä vähentynyt. Sen sijaan oman nimen säilyttäminen avioon astuttaessa on nostanut 1990-luvulta asti tasaisesti suosiotaan. Väestörekisterikeskuksen tilastoista selviää, että viime vuonna avioituneista pareista viidesosa säilytti omat sukunimensä.

- Jos esimerkiksi mennään vanhemmalla iällä naimisiin ja on tehty jo uraa, ei välttämättä viitsitä vaihtaa nimeä. Nuorempana näkisin, että yhteinen sukunimi on perhettä yhdistävä tekijä.

Vaikka suuri osa nuorista pareista valitsee perinteisesti miehen nimen, on joukossa joitakin poikkeuksia. Holopainen on lähivuosina vihkinyt esimerkiksi muutaman parin, jotka ovat keksineet itselleen uuden yhteisen sukunimen sekoittamalla kaksi vanhaa keskenään.

Kotitilan nimestä sukunimi

Sari Tenhunen suostui kuusi vuotta sitten oitis, kun savolaissulhanen Antti Korhonen ehdotti, että yhteiseksi nimeksi otettaisiin kokonaan uusi sukunimi.

- Mieheni ehdotti, että otetaan tämän kotitilan nimi Tulila sukunimeksi. Logiikka oli siinä niin selvä, kun kuitenkin eletään Tulilassa ja yrityksemme nimi on Tulila. Minusta se oli hyvä ajatus, ja lähdimme anomaan nimeä välittömästi.

Nimenmuutos kesti puolisen vuotta, ja uusi nimi saatiin käyttöön vasta avioitumisen jälkeen. Prosessi eteni vaivattomasti, sillä sukunimi ei ollut kenelläkään vielä käytössä.

- Nimenmuutos ei vaikeuttanut vaan helpotti elämää, Sari Tulila painottaa.

Miten nimeen on sitten kuuden vuoden aikana tottunut?

- Se on osa identiteettiämme. Tuntuu hyvältä, että meillä kaikilla, myös puolitoistavuotiaalla pojalla, on sama nimi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme